Carbohidrati versus grasimi. Care prezinta cel mai mare risc pentru sanatate?

Consumul crescut de carbohidrati este asociat unui risc mai mare pentru declansarea decesului prematur, prin comparatie cu consumul de grasimi, arata un nou studiu international publicat in “The Lancet”, informeaza nytimes.com.

O echipa de cercetatori formata din oameni de stiinta din intreaga lume a studiat dieta alimentara si riscul pentru declansarea decesului prematur in randul a 135.335 de persoane din 18 tari, ale carora varste erau cuprinse intre 35 si 70 ani.

Informatiile privind dieta au fost colectate prin intermediul sondajelor de opinie, in timp ce oamenii de stiinta au verificat factorii referitori la varsta, sex, fumat, activitatea fizica si indicele de masa corporala, calculand modul in care acestea contribuie la aparitia decesului prematur.

In urma analizei, cercetatorii au constatat ca persoanele care obisnuiau sa consume cu 20% mai multi carbohidrati decat persoanele ce urmau o dieta echilibrata au avut un risc cu 28% mai mare pentru decesul prematur. Cu toate acestea, consumul ridicat de carbohidrati nu a fost asociat cu moartea cardiovasculara.

In schimb, in randul persoanelor a caror dieta alimentara continea mai multe grasimi, cei care obtineau in medie 35,3% din numarul total de calorii consumate zilnic din grasimi au inregistrat un risc de deces prematur cu 23% mai mic prin comparatie cu restul.

Consumul de grasimi saturate, polinesaturate si mononesaturate a fost, astfel, asociat cu un risc scazut pentru decesul prematur. De asemenea, persoanele care au adoptat o dieta bogata in grasimi au avut un risc semnificativ scazut de accident vascular cerebral, conform raportului cercetatorilor.

“In general, recomandarile specialistilor ghideaza populatia catre consumul scazut de grasimi saturate, cu o limitare de 35% de calorii zilnice obtinute din grasimi, dar studiul nostru arata ca aceasta abordare ridica noi semne de intrebare. Dupa cum arata datele studiului, o dieta alimentara limitata in grasimi saturate ar putea fi daunatoare pentru organismul uman, crescand semnificativ riscul aparitiei decesului prematur,” declara Andrew Mente, medic epidemiolog in cadrul McMaster University din Ontario.

Autor: G.T.

Articole similare:

  1. Persoanele care nu beau alcool prezinta un risc mai mare de a muri prematur-studiu
  2. Consumul de cartofi prajiti, asociat unui risc crescut pentru decesul prematur – studiu
  3. Un raport britanic contrazice recomandarile oficiale de adoptare a unor diete sarace in grasimi: Cea mai mare greseala in istoria medicala moderna, cu consecinte deazstruoase
  4. Persoanele cu ochi albastri prezinta cel mai mare risc de a deveni alcoolice-studiu
  5. Fumatorii in varsta care au migrene prezinta un risc crescut pentru accidentul vascular cerebral

Tags: , ,

Un raspuns

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

  1. Comentariu scris de lucian
    Publicat la data de 14.9.2017, ora 3:09 pm

    Ce bine era si daca articolul prezenta acesti carbohidratati pe”categorii” ..carbohidrati din zaharuri sau carbohidrati buni,din ovaz,orz,care sunt mult mai sanatosi fata de primii..Altfel..articolul este INUTIL .



Lasa un comentariu


Do NOT fill this !