Cand trebuie scosi polipii la copii? Dr. Ana Maria Apostol, medic specialist ORL, a discutat online cu cititorii

Cand trebuie scosi polipii (vegetatiile adenoide) la copii? Care sunt simptomele si cum poate fi evitata interventia chirurgicala? Dr. Ana Maria Apostol, medic specialist ORL, a discutat online cu cititorii.


Dr. Ana Maria Apostol este medic specialist ORL si ORL pediatrie in cadrul Hyperclinicii MedLife Grivita si in cadrul Spitalului de Pediatrie MedLife Bucuresti.  Intra pe pagina online pentru a face o programare.

Articole similare:

 1. Cand trebuie operata deviatia de sept? Dr.Ana-Maria Apostol, medic specialist ORL, a discutat online cu cititorii
 2. Care sunt primele semne ale sinuzitei si cum o putem trata? Dr. Ana Maria Apostol, medic specialist ORL, a discutat online cu cititorii
 3. Dr. Maria Dede, medic specialist pneumologie, a discutat online cu cititorii despre astm
 4. Cum tratam infectiile de cai respiratorii in sezonul rece? Dr. Maria Dede, medic specialist pneumologie, discuta online cu cititorii miercuri de la ora 11.00
 5. Cand se impun interventiile chirurgicale la copii? Dr. George Salavastru, medic specialist chirurgie pediatrica, a discutat online cu cititorii

Tags: , , , , , , ,

24 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

 1. Comentariu scris de Murgoci Marcel
  Publicat la data de 8.11.2016, ora 1:05 pm

  Buna ziua !

  Baiatul meu a fost operat de polipi la varsta de 5 ani si jumatate. La varsta actuala ( de 10 ani ) doarme cu gura deschisa, iar in timpul zilei, sta aproape permanent cu gura deschisa. Este posibil sa se fi refacut vegetatiile adenoide ? La varsta de 10 ani mai poate fi operat ? Si o ultima intrebare : care ar fi consecintele asupra dezvoltarii corpului daca nu se inlatura respectivele vegetatii ? Multumesc !

  • Comentariu scris de Dr. Ana-Maria Apostol
   Publicat la data de 9.11.2016, ora 12:05 pm

   Nu cred ca s-au refacut, la virsta lui problema respiratiei greoiae este data cel mai probabil de factorul de rinita ( inflamarea cornetelor nazale inferioare datorita prafului si a alergenilor). Ar mai trebui refacut consult ORL cu un examen endoscpic al nasului pentru a se vedea daca mai exista vegetatii adenoidiene sau nu. Se poate opera un om la orice varsta de vegetatii adenoidiene si adult find ( desi sunt rare cazurile acestea). Consecinta pastrarii in organism a unui pachet mare de vegetatii adenoidiene este hipoxia cerebrala care determina o crestere mai lenta a organismului, copilul ramine slab si mic de statatura si nici creierul nu se dezvolta la capacitatea maxima.

 2. Comentariu scris de Marius
  Publicat la data de 8.11.2016, ora 2:04 pm

  Buna ziua,
  baietelul meu in varsta 3 ani si 5 luni a facut in ultimii 2 ani 7 otite.
  Pot fi polipii o cauza? Se poate diagnostica cu precizie acest lucru, pentru a evita o interventie chirurgicala inutila?

  • Comentariu scris de Dr. Ana-Maria Apostol
   Publicat la data de 9.11.2016, ora 12:06 pm

   Da, polipii sunt cauza cea mai frecventa a aparitiei otitelor medii recidivante. Se pot vedea si de catre dvs sub control endocopic, pe monitor.

 3. Comentariu scris de Catalina
  Publicat la data de 8.11.2016, ora 2:15 pm

  Buna ziua, baietelul meu are 8 ani si jumatate, in urma unei fibroscopii , s-a ajuns la concluzia de operatie. Inca nu ne-am decis, urmeaza un tratament timp de o luna cu apa de mare si Nazonex.
  Ce ar trebui sa facem sa nu facem operatie? Sau daca polipii mai cresc in dimensiune ?
  Multumesc

  • Comentariu scris de Dr. Ana-Maria Apostol
   Publicat la data de 9.11.2016, ora 12:08 pm

   Faceti tratamentul cu Nazonex timp de o luna si daca polipii sunt la aceeasi dimensiune si fetita are o respiratie greoie si toate complicatiile maririi in volum a polipilor atunci DA este indicata interventia chirurgicala. Nu putem sa ii salvam pe toti copii fara sa treaca prin aceasta interventie. O sa explic mai detaliat in video-interviu.

 4. Comentariu scris de Violeta
  Publicat la data de 8.11.2016, ora 3:18 pm

  fiica mea a fost operata in mai de polipi la varsta de 3 ani. Are si amigadalele foarte mari anatomic. Nu a avut episoade de amigdalita dar mi se pare ca inghite greu si mesteca foarte mult mancarea. Problemele de respiratie s-au rezolvat dupa operatie si am ramas sub observatie cu amigdalele. Credeti ca indepartarea lor este indicate? Se pot micsora in timp?

  • Comentariu scris de Dr. Ana-Maria Apostol
   Publicat la data de 9.11.2016, ora 12:10 pm

   Din experienta mea de medic ORL nu se micsoareaza amigdalele in volum in timp. Daca amigdalele nu s-au infectat pina acum atunci ma sugerez reducerea lor in volum cu coblatie.

 5. Comentariu scris de crisitina
  Publicat la data de 9.11.2016, ora 10:44 am

  Buna ziua,

  Fetita mea are 3 ani si 4 luni si la ultima vizita la pediatru mi s-a recomandat sa o operez pentru a-i scoate polipi. Nu sunt convinsa ca aceasta este cea mai buna solutie si mai ales, nu mi-este foarte clar care sunt riscurile unei astfel de operatii si ce efecte secundare pot aparea pe termen lung.

  Exista si solutii alternative?

  Multumesc

  • Comentariu scris de Dr. Ana-Maria Apostol
   Publicat la data de 9.11.2016, ora 12:18 pm

   Nu exista complicatii ale acestei operatii si nici riscuri, nici in ceea ce priveste anestezia, mai ales daca faceti un consult preanestezic. Nu am sesizat efecte secundare pe termen lung dupa aceasta interventie.

 6. Comentariu scris de bogdan b
  Publicat la data de 9.11.2016, ora 12:06 pm

  buna ziua,
  baiat, 5 ani,
  de aproape 1 an, este infundat tot timpul. dar mucii nu ies aproape deloc,
  insa este fornait, a inceput sa stea cu gura deschisa.
  ce putem face? operatia este obligatorie?
  in ce moment putem merge la control? o doamna doctor ORL mi-a spus ca nu il poate controla cat timp e racit ! multumesc

  • Comentariu scris de Dr. Ana-Maria Apostol
   Publicat la data de 9.11.2016, ora 12:22 pm

   Daca de un an este infundat cel mai probabil polipii sunt mariti in volum si datorita lor stau cantonate niste secretii in spatele nasului si tot datorita lor nu poate sufla nasul corect astfel incat sa scoata secretiile afara. Da, nu se pot vizualiza bine polipii daca nasul este plin de secretii si mai ales suprainfectate, mai intai trebuie sterilizat nasul si apoi vazut cat de mari sunt polipii. Daca este obligatorie operatia? Depinde de la copil la copil, daca sunt foarte mari si ocupa toata cavitatea din spatele nasului si copilul respira mai mult pe gura atunci DA, este obligatorie operatia.

 7. Comentariu scris de Marius
  Publicat la data de 9.11.2016, ora 12:30 pm

  Este adevarat ca polipii (vegetatiile adenoide) la copii mai mari de 6-7 ani incep sa scada in volum iar pana in jurul varstei de 14 ani acestia dispar, fiind autoabsorbiti?

  • Comentariu scris de Dr. Ana-Maria Apostol
   Publicat la data de 9.11.2016, ora 12:54 pm

   Da, se retrag in timp, dar… nu totii copii beneficiaza de acest lucru. Un procent de 20-30% din copii au polipii asa de mari ( cel mai probabil pe fond alergic) astfel incat apar complicatiile unei hipoxii cerebrale si in acel moment ar trebui operati, nu se mai asteapta pina scad in volum. Desi exista un procent foarte mic de adulti la care se poate vizualiza un pachet moderat de vegetatii adenoide.

 8. Comentariu scris de Violet
  Publicat la data de 9.11.2016, ora 12:56 pm

  Buna ziua,
  Baiatul meu in varsta de 1 an si 5 luni are episoade dese de rinofaringita ac, laringita ac, otite ac, otita medie congestive bil, reactie otica, angina ac eritr pultacee.
  De la nastere si pana la 1 an si 1 luna el era fornait, cu nasul infundat. A tot avut scheme de tratament, dar doar dupa tratamentul cu ciplox/10 zile au inceput sa-i curga mucii, si sa pot sa-i aspir mucii.
  Din luna aug 2016 are nasul mereu infundat, are muci si tuseste. Sunt nopti cand se trezeste din 20 in 20 min tusind. Din luna aug 2016 tot rupe in gat cand tuseste. Medicul pediatru mi-a recomandat sa merg la alergolog, iar med de fam mi-a recomandat consult orl (posibil vegetatii).
  Ce analize si investigatii recomandati pentru copil?
  Multumesc,

 9. Comentariu scris de Oana
  Publicat la data de 9.11.2016, ora 2:01 pm

  Buna,
  Am fost operata de polipi la 12 ani,dupa operatie am ramas cu probleme. DImineata si seara imi curge nasul, uneori simt ca ma sufoc in somn, uneori sforai, iar atunci cand sunt schimbari bruste de temperature ma dor sinusurile cu ochi.
  Am fost la doctor , am facut examen endoscpic la nas si mi s-a spus ca sunt inflamate cornetele nazale inferioare datorita prafului si a alergenilor.
  Am luat tratament, insa doar curgerea nasului dimineata si seara s-a oprit, simtamantul de sufocare si sforaitul au ramas.
  Ce-mi recomandati?
  Multumesc!

 10. Comentariu scris de tatu
  Publicat la data de 19.7.2017, ora 3:04 am

  am un băiețel de 2 ani si 8 luni,avem un hemangiom gigant de la naștere,putem fi optați de polipi?Lasa un comentariu


Do NOT fill this !