Cand stim ca ne rasfatam prea mult copilul? Ruxandra Niculescu, psiholog: Tema rasfatului nu este o problema exclusiva a copilului

In general, parintii incearca sa pastreze un echilibru intre iubirea pe care le-o ofera copiilor si necesitatea de a le oferi o educatie adecvata. Ruxandra Niculescu, psiholog, explica ce inseamna un copil rasfatat, cum ar trebui sa reactioneze parintii si care sunt cele mai potrivite modalitati prin care ii pot “calma” pe cei mici. “Un parinte care indoapa “din dragoste”  cu obiecte materiale la cererea insistenta a propriului copil, nu se poate spune ca-l iubeste adecvat si ca urmareste interesul copilului mai presus de orice”, a precizat Ruxandra Niculescu.

Cand putem spune ca un copil este rasfatat?

Ruxandra Niculescu: Din punct de vedere psihologic, un copil rasfatat este cel caruia parintii i-au intretinut o anumita iluzie de omnipotenta, astfel, cel mic esuand in a interioriza limitele realitatii. Totodata, copilul rasfatat manifesta comportamente neadaptate, prin care nu poate tolera amanarea satisfacerii unei dorinte.

Care este limita pe care o depaseste un copil “prea rasfatat”?

Ruxandra Niculescu: Inainte de varsta de 1 an nu se poate vorbi de rasfat cu conotatii negative, deoarece copilul foarte mic functioneaza cautand placerea permanenta. Ulterior acestei varste parintii se pot simti coplesiti de solicitarile copilului si-l pot cataloga ca fiind “prea rasfatat”. Aceasta sintagma poate ascunde incapacitatea adultilor de a comunica potrivit cu copilul sau ca cel mic nu are limite in comportament.

Ce trebuie sa faca parintii pentru a pastra un echilibru intre dragostea fata de copil, dar si o educatie adecvata?

Ruxandra Niculescu: Parintii trebuie sa gaseasca un echilibru intre nevoia lor de a satisface orice cerere din partea copilului si nevoile de autoconservare si adaptare la realitate ale celui mic. De exemplu, un parinte care indoapa ,,din dragoste,, cu obiecte materiale la cererea insistenta a propriului copil, nu se poate spune ca-l iubeste adecvat si ca urmareste interesul copilului mai presus de orice.


Cum isi pot da seama parintii ca cel mic a depasit o limita si trebuie incercata alta abordare?

Ruxandra Niculescu: In momentul in care copilul devine greu controlabil si parintii simt ca nu este oportun ce face cel mic, atunci adultii trebuie sa faca efortul de a gasi o metoda optima pentru a comunica autentic cu el.

In ce caz un copil rasfatat ar avea nevoie de o consiliere in afara de cea primita de la parinti?

Ruxandra Niculescu: Este important sa se inteleaga ca tema ,,rasfatului,, tine de interactiunea parinte-copil si nu este o problema exclusiva a copilului. Asadar, parintii impreuna cu copilul ar putea beneficia de consiliere psihologica atunci cand se simt depasiti.

Ce trebuie sa evite un parinte pentru a nu isi transforma copilul intr-un copil “mult prea rasfatat”?

Ruxandra Niculescu:Parintele trebuie sa faca diferentierea intre nevoile proprii si nevoile reale ale copilului. Se intampla adesea ca parintele copilului rasfatat sa nu poata suporta angoasa, frustrarea si suferinta pe care le presupun situatiile in care celui mic nu i se indeplineste o dorinta. Prin urmare, atunci cand parintele pune o limita, el va trebui sa fie convins ca e potrivit pentru copil si ca trebuie sa fie ferm si bland in acelasi timp cand o aplica. Astfel, cel mic va accepta si va intelege ca este in folosul sau, iar ca parintele il iubeste chiar daca pe moment il frustreaza.


Ce ne puteti spune despre asa numitele “crize de isterie” ale copiilor? Cand se ajunge in acest punct, de ce si cum le pot parintii gestiona?

Ruxandra Niculescu: ,”Crizele de isterie,” ale copiilor sunt de fapt crizele de furie (tantrum) prin care-si exprima anumite insatisfactii. Astfel de crize sunt des intalnite la varsta mica (2-3 ani), iar odata cu inaintarea in varsta ele ar trebui sa se diminueze in intensitate si frecventa, copilul invatand sa tolereze frustrarile si sa obtina intr-un mod adaptat ceea ce-si doreste.
Parintii vor trebui sa se inarmeze cu rabdare, cu mult tact, sa stie cum sa-si calmeze copilul, cum sa-i vorbeasca, sa fie empatici, sa-si poata lasa copilul sa-si descarce furia, adica, sa fie alaturi de cel mic chiar daca dezaproba ,”criza de isterie”.

Autor: Alexandra Ciordas

Articole similare:

 1. Cand este un copil prea rasfatat? Ruxandra Niculescu, psiholog, a discutat online cu cititorii
 2. Cunoaste ingredientele active din medicamentele pentru copii. Ce se intampla daca ii dai copilului prea mult nurofen sau paracetamol?
 3. UPDATE Mama copilului intoxicat cu Dentocalmin sustine ca a incurcat flacoanele de medicamente. Copilul este in coma
 4. Cum ne ferim de toxiinfectii alimentare si enterocolite pe timpul verii? Dr. Ruxandra Posoiu, medic specialist gastroenterolog, a discutat cu cititorii MedLive
 5. VIDEO Dr. Ruxandra Posoiu, specialist gastroenterolog: In general, antibioticele nu sunt necesare in enterocolitele simple; unele antidiareice pot face mai mult rau in anumite situatii

Tags: , , , , , , , , , ,

2 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

 1. Comentariu scris de Robo
  Publicat la data de 28.2.2016, ora 8:37 am

  Nu e rau acest mini articol, dar ultima intrebare insinueaza ca tantrumurile ar avea vreo legatura cu rasfatul, ceea ce e fals: crize din astea au si copii care nu sunt rasfatati.

 2. Comentariu scris de Claudia
  Publicat la data de 29.2.2016, ora 5:22 pm

  E foarte adevarat ce spune psihologul Ruxandra Niculescu! de cele mai multe ori, ca parinte e foarte greu sa gasesti acest echilibru in care sa poti ramane mereu obiectiv cu ceea ce oferi copilului tau si prin prisma faptului ca fara sa vrei depinzi si esti cumva rezultatul propriei tale copilarii si a relatiilor avute cu parintii tai! Daca ai avut o copilarie cu multe lipsuri, fie ele materiale sau afective, in mod sigur nu-ti vei dori asta si pentru copilul tau si-n felul acesta aproape pe nesimtite, rasfatul se poate strecura in educatia copilului tau, fapt ce nu urmareste intr-adevar interesul lui! Eu cred ca masura e cheia acestor lucruri!Lasa un comentariu


Do NOT fill this !