VIDEO INTERVIU Cand este recomandata endoscopia digestiva interventionala? Dr. Eugen Craciun, medic primar gastroenterologie, a discutat online cu cititorii

Cand se utilizeaza endoscopia digestiva in scop terapeutic? Ce afectiuni ale tractului digestiv se pot trata astfel? Ce proceduri noi exista in acest domeniu si cand se recomanda? Dr. Eugen Craciun, medic primar gastroenterologie, a discutat online cu cititorii MedLive.ro si a raspuns intrebarilor intr-un interviu video.

Dr. Eugen Craciun este medic primar gastroenterologie si hepatologie cu competenta in endoscopia diagnostica si terapeutica, in cadrul Hypeclinicilor Medlife si Life Memorial Hospital. Consulta pagina online in vederea unei programari.

Afla din prima parte a interviului video in ce consta endoscopia digestiva interventionala, cand se recomanda si ce afectiuni se pot trata sau ameliora astfel:

 • In cadrul Life Memorial Hospital a fost inaugurat un nou echipament, care permite efectuarea celor mai moderne soluţii terapeutice în patologia căilor biliare, dintre care cea mai importantă este ERCP (colangio-pancreatografia retrogradă endoscopică).
 • Afla din partea a doua a interviului video acordat de dr. Eugen Craciun ce presupune aceasta procedura, cat dureaza in medie si care sunt avantajele acesteia:  Dr. Eugen Craciun explica: Este o procedura efectuata pe cale endoscopica in scopul tratarii patologiei cailor biliare si uneori a patologiei pancreatice. Reprezinta acronimul in limba engleza de la “colangio-pancreatografia retrograda endoscopica”. Interventia se face de sub control radiologic, de obicei cu pacientul adormit, folosindu-se in acest scop un sedativ (somnifer) cu administrare intravenoasa, administrat de catre un medic anestezist. Avantajul major fata de anestezicele clasice este reprezentat de recuperarea foarte rapida post-procedura (pacientul se trezeste imediat si nu exista de obicei reactii adverse precum ameteala, greata, dureri de cap etc).

  Practic, procedura presupune introducerea la nivelul duodenului (prima parte a intestinului subtire) a unui endoscop special, cu vedere laterala, cu care se poate face abordul direct al cailor biliare. Aparatul se introduce prin cavitatea bucala si apoi prin esofag si stomac pana la nivelul papilei duodenale. Cu ajutorul unor instrumente accesorii, se introduce sub control radiologic substanta de contrast care opacifiaza si vizualizeaza caile biliare, identificand patologia de tratat – pietre, tumori, stenoze benigne sau maligne etc.

  Apoi, se face o incizie la nivelul papilei duodenale, prin care se pot introduce instrumente cu ajutorul carora se extrag calculii sau se trateaza tumorile obstructive (care astupa varsarea bilei).

  Este o procedura care daca are indicatia corecta si se foloseste o tehnica adecvata si instrumente corespunzatoare, rezolva cu disconfort si complicatii minime pentru pacient o patologie foarte delicata, a cailor biliare si pancreasului.

  Nota redactiei:

  • Puneti intrebarile in formularul de comentarii de la finalul articolului
  • Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.

  Articole similare:

  1. VIDEO Endoscopia interventionala: majoritatea covarsitoare a cazurilor sunt soldate cu succes. Cand se utilizeaza endoscopia digestiva terapeutica?
  2. Hepatita se poate “instala” cu 20 de ani inaintea primelor manifestari clinice. Cum recunoastem semnele acestei boli? Dr. Eugen Craciun a discutat online cu cititorii
  3. Intrebari pentru dr. Eugen Craciun, medic specialist gastroenterologie si hepatologie
  4. AUDIO Probleme la locul de munca? Stresul prelungit poate duce la gastrita si ulcer. Medicul Eugen Craciun a discutat online despre ulcer si gastrita, ca afectiuni de criza
  5. VIDEO INTERVIU Cand este necesara artroscopia? Dr. Mihai Rascu, medic specialist ortopedie, a discutat online cu cititorii

  Tags: , , ,

  39 comentarii

  Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

  1. Comentariu scris de Anca Stati
   Publicat la data de 26.2.2014, ora 1:11 pm

   Exista vrreo metoda endoscopica de corectare a herniei hiatale de mici dimensiuni? Daca da, ce riscuri presupune si ce eficienta poate avea interventia si unde se poate face aceasta interventie in Romania?

   Multumesc!

   • Comentariu scris de Dr. Eugen Craciun
    Publicat la data de 27.2.2014, ora 1:20 pm

    Nu am cunostinta ca in acest moment sa se faca o astfel de procedura endoscopica in Romania. Stiu ca s-au facut de-a lungul timpului astfel de proceduri la spitalul de urgenta Floreasca, dar metoda a fost abandonata din cauza ineficientei si/sau a complicatiilor.
    O hernie hiatala de mici dimensiuni nu necesita neaparat o interventie de corectare, ea poate fi manageriata prin dieta si medicatie. In cazul herniilor hiatale mari si/sau in cazul celor care dau o simptomatologie severa sau frecventa, se recomanda interventia chirurgicala.

  2. Comentariu scris de costi
   Publicat la data de 26.2.2014, ora 2:06 pm

   Buna ziua, in urma unor analize (2 ani) am fost depistat cu virusul hepatitei B .Am urmat un tratament pe baza de silimarin,am incercat sa respect un regim alimentar specific . In afara de ceva gust amar in gura nu pot spune ca ma obsedeaza aceasta afectiune . Ma simpt OK la aceasta varsta .(pt completare ; de-a lungul timpului am avut probleme cu bila si cu stomacul -in prezent ameliorat)
   MARKERI HEPATICI

   Anti- HBC 8.33
   Anti- HBC-I reactive
   Anti- Hbe 0.01
   Anti- HBC-I reactive
   HBeAg 0.429
   HBeAg-I nonreactive
   HBcAb-IgM 0.07
   HBcAb-IgM-I nonreactive
   -HBsAg 74.7
   HCV-3 0.04
   -HBsAg-I REACTIVE
   Hcv-3-I nonreactive
   AcHBs 3.1
   AcHBs-I nonreactive

   Din datele prezentate ,va rog sa- mi spuneti ce ar trebui sa mai fac vis a vis de aceasta afectiune.
   EXISTA UN TRATAMENT CARE SA VINDECE ACEASTA AFECTIUNE ?
   Va multumesc

   • Comentariu scris de Dr. Eugen Craciun
    Publicat la data de 27.2.2014, ora 1:25 pm

    Infectia cu virusul Hepatitei B nu presupune intotdeauna o boala activa, respectiv o hepatita cronica propriu-zisa. Prin urmare, aceasta afectiune are indicatie de tratament doar in masura in care exista o afectare hepatica reala. Aceasta se poate traduce prin existenta inflamatiei (cresterea transaminazelor hepatice) si/sau prin existenta fibrozei hepatice.
    Pentru evaluarea statusului acestei infectii, este prin urmare nevoie de dozarea transaminazelor in sange, de masurarea viremiei (replicarea virala) si, respectiv, de evaluare a gradului de fibroza. Toate acestea se pot masura in urma unor teste de sange. Va recomand sa va adresati unui medic specialist.

  3. Comentariu scris de Gheorghe Cristian
   Publicat la data de 26.2.2014, ora 4:44 pm

   Sunt dignosticat cu boala crohn din anul 2004. In anul 2011 am suferit o interventie chirurgicala – perforatie ileala, cu rezectia zonei ileo-cecale (cca. 40 cm). In prezent urmez tratament cu Salofalk – 4 comprimate pe zi. Exista un alt tratament mai nou?

   • Comentariu scris de Dr. Eugen Craciun
    Publicat la data de 27.2.2014, ora 1:28 pm

    Tratamentul bolii Chron se face in functie de severitatea si de localizarea bolii. Tratamentul cu Salofalk poate fi eficient doar in formele foarte usoare de boala. Acest tratament nu previne nici complicatiile bolii si nici nu amelioreaza formele mai severe de boala. Decizia de tratament trebuie sa se faca in urma evaluarii statusului actual al bolii, respectiv prin colonoscopie, analize de laborator si eventual enterografie. Bineinteles ca si simptomatologia trebuie luata in calcul, iar pentru o evaluare completa a situatiei actuale a bolii, va recomand un consutl gastroenterologic.

  4. Comentariu scris de virgil
   Publicat la data de 27.2.2014, ora 8:52 am

   Am fost diagnosticat cu rectocolita ulcero hemoragica de aproximativ 2 ani si in prezent mai iau 2 pastile de salofalg 500 initial am luat 8 , si am redus doza. Cam cat va trebui continuat tratamentul si daca sunt consecinte la un tratament de durata cu salofalg. Va multumesc

   • Comentariu scris de Dr. Eugen Craciun
    Publicat la data de 27.2.2014, ora 1:31 pm

    Tratamentul cu Salofalk este un tratament care poate preveni recidiva bolii, in situatia in care, in acest moment, boala se afla in remisiune. Doza obisnuita de intretinere este de 2 grame/ zi si se recomanda a fi luata pe termen lung, in general minim un an dupa instalarea remisiunii clinice si endoscopice. Pentru evaluarea situatiei actuale a bolii, va recomand o colonoscopie si, daca boala se afla in remisiune din punct de vedere endoscopic, va recomand sa mentineti tratamentul.
    Nu exista reactii adverse importante ale acestui tratament, prin urmare il puteti continua si pe termen mai lung.

  5. Comentariu scris de Cora
   Publicat la data de 27.2.2014, ora 12:59 pm

   In urma unui entero-CT si a unui RMN s-a observat existenta unei fistule perianale, cu aspect bont. Ulterior, colonoscopia si echografia endo-rectala nu au evidentiat nici un traseu fistulos. Se poate considera infirmat diagnosticul pus in baza imaginilor?
   De asemenea, rezultatul biopsiei de atunci a fost “ileita catarala cu edem marcat in corion”. Exclude acesta boala Crohn? Necesita urmarire?

   Va multumesc

   • Comentariu scris de Dr. Eugen Craciun
    Publicat la data de 27.2.2014, ora 1:40 pm

    Examinarea RMN este examinarea cea mai fidela posibila pentru evaluarea unei fistule perianale. Nici colonoscopia, nici ecografia endo-rectala nu pot infirma un diagnostic stabilit pe baza examenului RM. In ce priveste diagnosticul histologic de ileita, acesta concorda cu prezenta fistulei perianale, ambele fiind localizari tipice in cazul bolii Chron. In situatia bolii active cu aceste localizari, se impune tratament imunosupresor sau ce agenti biologici. Va recomand evaluare prin medicul specialist gastroenterolog.

  6. Comentariu scris de Elena Padure
   Publicat la data de 27.2.2014, ora 1:30 pm

   Va rog sa va exprimati oipinia cu privirea la un pacient in varsta de 27 ani (obez, >120 kg) cu analize medicale – efectiuate la V. Babes – peste limita normala, mentionate mai jos, care a primit doar o recomandare ca
   ‘ar fi bine sa slabeasca”.
   hocisteina 13,9
   SteatoTest 0,71 S3;
   nash Test 0,50 N1
   Alfa-macroglobulina 0,907 g/L
   Haptoglobulina 2,23 g/L
   monocite 9,94 %/ 968 /uL
   Trigliceride 192 mg/dL
   HDL- colesterol 33 mg/dL
   Multumesc anticipat

   • Comentariu scris de Dr. Eugen Craciun
    Publicat la data de 27.2.2014, ora 1:42 pm

    Steatoza hepatica este o consecinta fireasca a obezitatii. Prin urmare, principalul tratament al steatozei este scaderea ponderala. In functie si de alte investigatii, se pot adauga la tratament si hepatotrofice, mai ales in situatia in care exista si o crestere a transaminazelor hepatice sau daca exista prezent un grad de fibroza a ficatului. Din analizele trimise, nu rezulta nici unul din aceste aspecte. Evaluarea fibromax (din care dvs. ati trimis doar o parte din teste) are ca si rezultat un grafic pe care ar trebui sa il aveti si care estimeaza atat gradul de inflamatie a ficatului, cat si gradul de fibroza. Prin urmare, va recomand un consult hepatologic, avand documentatia completa. De asemenea, va recomand sa apelati si la ajutorul unui medic nutritionist pentru stabilirea unei diete personalizate

    • Comentariu scris de Elena Padure
     Publicat la data de 27.2.2014, ora 1:47 pm

     Am mentionat din FobroMax doar analizele peste limita.
     Multumesc frumos
     Zi buna

  7. Comentariu scris de ioana
   Publicat la data de 27.2.2014, ora 1:38 pm

   Buna ziua,
   Va rog sa ne spuneti daca in tratamentul colonului iritabil (varianta cu tranzit lent) au mai aparut noutati in ultimii ani, vreun produs nou care da rezultate sau alte indicatii? Probiotice sau alte formule noi? Cu tot regimul alimentar si tratamentul “la nevoie”, la recomandarea medicului, nu se vad prea multe rezultate. Multumesc.

   • Comentariu scris de Dr. Eugen Craciun
    Publicat la data de 27.2.2014, ora 1:49 pm

    Sindromul de colon iritabil este o boala cu o paleta foarte larga de manifestari si care are particularitati legate de fiecare individ in parte. Nu exista un tratament specific acestei afectiuni care are un spectru atat de eterogen de manifestari, dar si de cauze. Tratamentul, cat si dieta, trebuie personalizate in urma discutiei cu medicul gastroenterolog care face evaluarea pacientului. Exista frecvent folosite in tratamentul acestei afectiuni o paleta larga de produse care se adreseaza florei intestinale, atat din categoria probioticelor, cat si prebioticelor.
    Fiecare medic gastroenterolog prescrie aceste produse in raport cu experienta proprie in tratamentul acestei afectiuni.

  8. Comentariu scris de Lucian
   Publicat la data de 27.2.2014, ora 1:54 pm

   40 de ani, barbat, supraponderal, sedentar si cu cu hipertensiune arteriala aflata in tratament. Prezint constant dureri surde in partea stanga a abdomenului, in zona colonului descendent. Eu ma suspectez de diverticuloza, as dori sa stiu ce investigatii mi se pot recomanda.
   Va multumesc.

   • Comentariu scris de Dr. Eugen Craciun
    Publicat la data de 27.2.2014, ora 1:58 pm

    Cea mai buna metoda de examinarea a colonului este colonoscopia. Trebuie insa sa stiti ca simpla prezenta a diverticulilor nu echivaleaza cu aflarea cauzei durerilor, acestia pot foarte bine coexista cu sindromul de colon iritabil, boala de natura functionala si care poate fi determinata de modul de viata si de modul de alimentatie.

  9. Comentariu scris de Iulia Rosca
   Publicat la data de 27.2.2014, ora 2:00 pm

   Intalnirea online s-a incheiat. Va multumim

   Redactia

  10. Comentariu scris de Eugen LOVIN
   Publicat la data de 27.2.2014, ora 4:25 pm

   Un doctor adevarat d-nul Craciun. Respectele mele.

  11. Comentariu scris de Viorel
   Publicat la data de 27.2.2014, ora 10:18 pm

   In urma cu 3 saptamani, mama mea a contactat un germene (bacterie, virus nu stiu exact ce) si de atunci nu mai poate scapa de diaree.
   Mentionez ca totul a aparut dupa ce a fost operata ( a avut fractura de col femural si i s-a montat o proteza). La 2-3 zile dupa operatie i s-a facut clisma (era constipata).
   La scurt timp dupa clisma au inceput problemele.
   Alte aspecte:
   – are 65 de ani
   – pentru problemele cardiace ia medicamentele: Prestarium 10mg, Omeran 20mg (problemele cu inima le are de cel putin 5 ani)
   – pentru liniste (depresie, atac de panica) ia Alprazolam 0,5 mg
   – la 3-4 zile dupa ce au inceput problema cu diareea i s-a facut analiza la scaun ( coprocultura ) dar nu a iesit nimic
   – la indicatiile medicilor a urmat tratament cu Normix, Enterolactis
   – acum, un medic internist mi-a spus sa ii dau CIPROFLOXACIN (dar am vazut din prospect ca este destul de toxic)
   – maine o sa ii fac un alta coprocultura (rezultatele cred ca vin dupa 3-4 zile).
   – in ultimele 3 saptamani a avut diaree continuu (intre 4 si 8 scaune/ zi. E la pat inca si face in pampers )

   Pana vin rezultatele (pentru ca mama este f. slabita) ma gandesc sa asociez medicamentul CIPROFLOXACIN cu ceva pentru refacerea florei intestinale.
   Ce imi recomandati si cum sa fie administrate pana vin rezultatele de la coprocultura ?

   Va multumesc mult pentru orice indicatie

   • Comentariu scris de Dr Eugen Craciun
    Publicat la data de 6.3.2014, ora 2:34 pm

    Buna ziua,
    Mama dvs. cel mai probabil a contactat o infectie cu Clostridium diffcile.
    Va recomand sa faceti cat mai rapid testare pentru acest microb -proba de scaun, toxina A+B. Nu incepeti tratamentul cu Ciprofloxacin, acesta poate agrava infectia cu CD. Adresati-va intre timp cat mai repede unui medic gastroenterolog sau infectionist, pentru ca probabil necesita internare in regim de urgenta.
    Dr Eugen Craciun

  12. Comentariu scris de Rodica
   Publicat la data de 1.3.2014, ora 9:08 pm

   Buna ziua,
   Am o problema careia nu-i depistez cauza. De 5 – 6 ani am inceput sa tusesc dupa ce mananc. In acest moment pare destul de deranjant. De curand am facut tot felul de analize, care sunt bune. Am facut si o radioscopie, si nu sunt modificari.Am facut analize si pentru glanda si exhudat, care sunt in regula. Problema derajanta este ca atunci cand tusesc, de curand expectorez sputa. Mentionez faptul ca nu am niciun fel de problema cu stomacul. Va rog sa-mi dati un sfat.

   • Comentariu scris de Dr Eugen Craciun
    Publicat la data de 6.3.2014, ora 2:36 pm

    Daca tusea apare doar dupa ce mancati va recomand sa faceti o endoscopie. Poate fi vorba de o boala de reflux gastro-esofagian cu manifestari atipice.
    Daca nu, adresati-va unui medic pneumolog.

  13. Comentariu scris de Anca
   Publicat la data de 6.3.2014, ora 3:16 pm

   Vad ca ati revenit asa ca indraznesc.

   mama mea are o piatra la fiere de 2.5 cm. Credeti ca procedura despre care vorbeati ar putea sa ajute sau e nevoie de operatie?

   • Comentariu scris de Anca
    Publicat la data de 7.3.2014, ora 3:29 pm

    Nu mai e nevoie, stim deja ce trebuie facut. Iertati!

    Toate cele bune!

  14. Comentariu scris de marius
   Publicat la data de 16.9.2014, ora 1:30 am

   ati gasit alta cale diferita dd operatie ?

   • Comentariu scris de Anca
    Publicat la data de 16.9.2014, ora 10:56 am

    Nu, din pacate problema era urgenta. Si nu aveam prea mult timp de investigat si de luat decizii. Intrebarea mea se referea la faptul daca prin procedura aceasta descrisa de dl dr. am fi putut scapa de operatie, la o piatra atat de mare. As fi inca curioasa sa stiu, poate pe viitor, cine stie, mai apare in familie vreo problema similara.

  15. Comentariu scris de teodorescu tiberiu
   Publicat la data de 18.12.2014, ora 5:59 pm

   buna seara d-nul doctor, va rog din suflet, sa-mi prescrieti si mie o reteta pentru helicobacter, sufar de aceasta bacterie din februarie anul acesta dar abia de 3 zile am aflat ca am aceasta, din cauza ca toti medicii ma trimiteau sa fac analize pentru candidoza, pina cind doamna de la laborator mia spus sa fac testul helicobacter si a iesit pozitiv chiar cu infectie foarte crescuta, nu am luat nimic din februarie pina acum, am slabit deja 7 kg, va rog mult de tot ajutatima cu un tratament, adresa mea de emai tiby.2012@yahoo.com tel. 0767277653

  16. Comentariu scris de Elena Padure
   Publicat la data de 19.12.2014, ora 8:35 am

   Va rog sa aveti amabilitatea de a-mi spune care este cel mai potrivit medicament pt.tratarea osteoporozei in cazul unui pacient cu hepatita B cronica.
   Prcizez ca trebuie sa fac si 3 implanturi (2 molari si 1 premolar) si nu stiu daca ar fi mai bine sa le fac inainte de a incepe tratamentul de osteoporoza, sau in timpul acestuia. Am inteles ca sunt medicamente care nu “permit” implantul (pericol de necrozare a osului?).
   multumesc anticipat pt. raspuns

  17. Comentariu scris de Doina Nistor
   Publicat la data de 18.8.2015, ora 11:49 am

   Buna ziua domnule doctor,
   Am si eu o intrebare: acum 1 luna am facut o ecografie si mi s-a spus ca am pietre la bila, mai précis colecist cu volum redus, cu imagine de calcul de cca 6-7 mm inclavat infundibular si continut biliar redus, dens, cu aspect parenchimatos. cu posibil calcul fundic de 6,3 mm. Mi s-a spus ca trebuie sa ma operez urgent. Am fost la Floreasca, m-au consultat si mi s-a dat regim strict. As vrea sa stiu dle dr, daca e necesar sa fac operatia sau pot beneficia de tratarea pb mele prin aceasta procedura ERCP, cu anestezie si fara sa ma supun inutil operatiei. Va multumesc anticipat si astept un raspuns din partea dumneavoastra.

   • Comentariu scris de Dr Craciun
    Publicat la data de 19.8.2015, ora 9:50 am

    Buna ziua. Pietrele din colecist se tratează doar chirurgicală prin colecistectomie – se scoate colecistul laparoscopic cu tot cu pietrele dinauntru.

  18. Comentariu scris de viorel
   Publicat la data de 14.10.2015, ora 1:00 am

   cu respect d.le dr.,
   vă rog sa aveti amabilitatea de a-mi da un sfat,
   în urma efectuării unei endoscopii digestive superioare am fost diagosticat cu hernie hiatală axială, dimensiune medie şi esofagită de reflux gr.A, Deşi mi s-a prescris medicaţie de inhibare a secretiei gastrice de acid am încercat pe rând medicamente din gama omeprazol, esomeprazol, pantoprazol şi am ţinut un regim alimentar adecvat, dar nici unul dintre acestea nu este tolerat de stomac şi acuz în continuare dureri şi disconfort în capul pieptului şi uşor înspre partea stg. în general dimineaţa şi după mese, însoţite de eructaţii, balonare, greaţă (fără vomă). În urma regimului şi a lipsei poftei de mâncare am slăbit ponderal cca 8 kg în cca 6 luni.
   vă mulţumesc anticipat!

  19. Comentariu scris de Craciun Eugen
   Publicat la data de 14.10.2015, ora 11:40 am

   Dupa parerea mea este vorba de o alta cauza pt simptomele dvs. Va astept la o consultatie, pt o discutie mai detaliata.

  20. Comentariu scris de Carmen Mariana
   Publicat la data de 12.11.2015, ora 10:58 am

   Buna ziua, domnule doctor! Cu doi ani in urma am inceput sa tusesc in fiecare dimineata cam 10-15 minute. Tusea era productiva, dar nu expectoram decat saliva. Dupa acea tuse de dimineata care era ca un fel de eliberare nu mai tuseam deloc pe parcursul zilei. Dupa o perioada de timp in afara de tuse au inceput eructatiile, care erau rare la inceput, dar au inceput sa fie din ce in ce mai dese. In 2013 am facut un CT toraco-abdominal. Acesta e iesit in regula. Concluziile au fost doar scizurita stanga si modificari degenerative vertebrale toracale. Absenta noduli pulmonari, absenta acumulari spontane pleuro-pericardice, absenta adenopatii mediastinale. Ficat, coledoc, vezicula biliara, splina, pancreas si rinichi in ordine. Cu toate acestea tusea de dimineata continua sa fie prezenta, mai nou eructatiile care deveneau deranjante. Medicul pneumolog a concluzionat ca tusea nu e de la plamani si ca probabil e o tuse gastrica. Am facut un examen baritat gastroduodenal in urma caruia mi s-a descoperit un reflux gastro esofagian in 2/3 inferioara in cantitate redusa-nu se vizualizeaza hernie hiatala. Tusea a continuat, iar in ianuarie 2015 deoarece eructatiile erau mai dese am efectuat o endoscopie gastrica cu urmatorul rezultat: esofag normal, cardie permeabila, stomac cu continut de aspect clar, mucoasa eritematoasa congestiva, pilor permeabil, bulb normal. In aceasta perioada am facut si analiza pentru determinarea H. pylori si de fiecare data rezultatul a iesit incert, chiar daca analiza era din sange sau din materiile fecale. Chiar daca a iesit incert am primit medicatie pentru eradicarea H. pylori.cu antibiotice. Mentionez ca in toata aceasta perioada am luat nexium, omez sau lanzul pe diferite perioade de timp, combinate cu motilium, digenzim, espumisan, triferment, gaviscon, redigest, aerius. Nicio imbunatatire. Erucatiile au devenit permanente, chiar pe stomacul gol. Mentionez ca nu consum alcool si nici bauturi acidulate, nu fumez si nu mananc alimente condimentate. Am o greutate de 96 kg la 1,65 m inaltime. In august 2015 am efectuat din nou, de data asta la clinica Medas o endoscopie digetiva superioara. Diagnostic: esofag, stomac, duoden fara leziuni; H-pylori negativ la 30 minute, prezenta boala de reflux gastroesofagian fara esofagita. Ma intreb ce intretine acest reflux gastro, daca H. pylori nu este prezent. Mi s-a recomandat regim alimentar si tratament cu lanzul, oroperidys si debridat. Desi am luat tratamentul nu am simtit nicio ameliorare, situatia mea chiar inrautatindu-se, deoarece am ajuns acum sa tusesc nu numai dimineata, ci si pe parcursul zilei. Eructatiile sunt prezente non-stop, iar tusea este virulenta in momentele in care nu pot ragai. Singura pozitie in care ma linistesc este cea orizontala. Cum ma ridic in pozitie verticala incepe mai intai tusea care persista chiar jumatate de ora fara oprire daca nu ragai. In momentul in care am eructatii tusea se opreste. Am facut in acesti ani doi ani de cateva ori si analize la sange care au iesit bune. Ultima ecografie abdominala efectuata cu o saptamana in urma are urmatorul diagnostic: ficat cu aspect de steatoza hepatica incipienta, colecistita cronica colesterolotica, pancreas, splina, rinichi, vezica urinara- toate ok. La unghiul splenic al colonului apare aerocolie accentuata. Tusea si eructatiile imi fac viata un calvar si niciun tratament medicamentos nu a avut rezultate benefice, starea de rau accentuandu-se. Daca imi puteti da un raspuns va sunt recunoscatoare. Multumesc! Numai bine!

   • Comentariu scris de Dr Craciun
    Publicat la data de 19.11.2015, ora 9:26 am

    Buna ziua,
    Nu este genul de situatie standard, la care se poate da un raspuns scurt online. Va sugerez sa va programati la o consultatie.

  21. Comentariu scris de raducu ana-maria
   Publicat la data de 17.11.2015, ora 8:52 pm

   Buna ziua,
   Acum o saptamana am fost programata la dvs. pentru efectuarea unei colonoscopii. Dupa primul litru de Fortrans , am facut tensiune 17,8 cu 10 si puls 74.Am renuntat sa mai beau si mi-am luat medicamentele pentru inima.Ca tratament mi-a fost recomandat Tertensif , 1 comprimat dimineata si Sevikar de 20/5 ,1/2 seara. .A doua zi , m-am reprogramat pentru luni, 23 nov ,ora 12, tot la dvs.
   Va rog sa-mi spuneti ce ar trebui sa fac pentru a evita cresterea tensiunii , ce masuri sa-mi iau sau ce solutie ar fi mai indicata desi imi dau seama ca toate sunt solutii cu un continut ridicat de sare.
   Mentionez ca am mai facut o colonoscopie, acum cinci ani, inaintea unei interventii chirurgicale pentru niste hemoroizi interni sangeranzi.Atunci nu am patit nimic.Am acum 60 de ani si sunt din provincie.
   Va multumesc,
   Raducu

   • Comentariu scris de Dr Craciun
    Publicat la data de 19.11.2015, ora 9:30 am

    Buna ziua,
    In primul rand trebuie sa va controlati mai bine tensiunea, astfel incat atunci cand incepeti sa beti solutia sa aveti TA in jur de 120/130 (maxima) ; In al doilea rand , trebuie sa va si hidratai, deci sa nu beti doar solutia, ci si apa ; In al treilea rand, va sugerez sa intrati pe site-ul medlife.ro unde veti gasi si alte variante de pregatire, in afara de Fortrans , cum ar fi Moviprep sau Picoprep -pe care le puteti descarca, in raport cu ora programarii dvs.  Lasa un comentariu


  Do NOT fill this !