Cand este nevoie de un implant dentar? Dr. Dimo Petrovski, medic specialist chirurgie dentoalveolară şi implantologie, a discutat online cu cititorii

Ce este un implant dentar? Cand se impune? In ce consta o astfel de interventie? Ce contraindicatii exista? Dr. Dimo Petrovski, medic specialist chirurgie dentoalveolară şi implantologie, a discutat online cu cititorii MedLive.ro.

Dr. Dimo Petrovski este medic specialist chirurgie dentoalveolară şi implantologie in cadrul Centrului Medical MedLife Victoriei, Divizia de Stomatologie. Consulta pagina online pentru programari.

Nota redactiei:

 • Puneti intrebarile in formularul de comentarii de la finalul articolului
 • Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.

Articole similare:

 1. Cand se impun interventiile chirurgicale la copii? Dr. George Salavastru, medic specialist chirurgie pediatrica, a discutat online cu cititorii
 2. Ce inseamna un diagnostic de cancer colorectal? Dr. Gabriel Matei, medic specialist chirurgie generala, a discutat online cu cititorii
 3. VIDEO INTERVIU Cand este necesara artroscopia? Dr. Mihai Rascu, medic specialist ortopedie, a discutat online cu cititorii
 4. VIDEO INTERVIU Tratamentul modern al cancerului mamar. Dr. Radu Ionescu, medic primar chirurgie plastică si dr. Gabriel Gogescu, medic primar chirurgie oncologica, au discutat online cu cititorii
 5. VIDEO INTERVIU In ce consta chirurgia obezitatii? Dr. Serban Vasile, medic primar chirurgie generala, a discutat online cu cititorii

Tags: , , ,

50 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

 1. Comentariu scris de dumitrescu
  Publicat la data de 6.8.2014, ora 11:35 am

  Ce durata de viata are un implant dentar? Care sunt “minusurile” unui implant dentar (exceptand costurile mai ridicate)?

  • Comentariu scris de Dr. Dimo Petrovski
   Publicat la data de 7.8.2014, ora 12:13 pm

   Durata de viata este nelimitata, minim acceptat – 5 ani pentru a fi o reusita. Insa dupa acea perioada viata unui implant dentar poate fi nelimitata. In teoria existenta, viata medie este undeva la 15 ani.
   Printr-un implant se castiga un dinte, nu exista minusuri. Singurul risc este sa nu se ostointegreze (sa nu fie acceptat de organism).

 2. Comentariu scris de Semper
  Publicat la data de 6.8.2014, ora 11:56 am

  Buna ziua,
  Este adevarat ca implantul trebuie facut in scurt timp dupa extractie deoarece osul s-ar putea deteriora in timp daca nu are un dinte(masea)?
  Daca da ce inseamna acel scurt timp? la cat timp se recomanda implantul dupa extractie?
  Multumesc

  • Comentariu scris de Dr. Dimo Petrovski
   Publicat la data de 7.8.2014, ora 12:15 pm

   Un timp minim dupa extractie este de trei luni de zile, dupa care se poate insera implantul in locul dintelui extras. Si in locul dintilor lipsa, chiar dupa cativa ani de zile, se poate insera un implant. Totul este sa fie suficient os ca inaltime si grosime.

 3. Comentariu scris de Ovidiu
  Publicat la data de 6.8.2014, ora 12:37 pm

  Care este in opinia dvs. clasamentul tipurilor de implant dental ca durata de viata?

  • Comentariu scris de Dr. Dimo Petrovski
   Publicat la data de 7.8.2014, ora 12:17 pm

   In clasamentul la nivel mondial, implant vs. durata de viata, pe primul loc este Nobel Biocare.

 4. Comentariu scris de Mariana
  Publicat la data de 6.8.2014, ora 12:38 pm

  La 58 ani ce este mai indicat proteza sau implant ?(pt masele lipsa partea de sus)

  • Comentariu scris de Dr. Dimo Petrovski
   Publicat la data de 7.8.2014, ora 12:18 pm

   Implantul inlocuieste dintii lipsa cat mai fiziologic, insa proteza doar simuleaza existenta unor dinti. Nu exista limita de varsta pentru inserarea unui implant, daca avem suficient os.

 5. Comentariu scris de Niki
  Publicat la data de 6.8.2014, ora 12:48 pm

  Buna ziua,
  Am un dinte de lapte (canin) care inca se tine pe pozitie, desi am 34 de ani. Caninul permanent a crescut langa el si dintii arata bine. Acum vreo 5 ani i s-a scos nervul, pentru a-l scoate din circut. Am asteptat sa cada, insa tot nu a cazut, desi se clatina de cand eram mica. Mi s-au propus de catre 2 medici diferiti 2 abordari diferite: implant sau aparat dentar. As tinde spre implant, insa am inteles ca exista posibilitatea sa nu prinda? Oare ar fi mai bun aparatul dentar in cazul unui gol? Cat ar dura pana se apropie dintii? Nu ar fi afectate radacinile celorlalti dinti? Multumesc!

  • Comentariu scris de Dr. Dimo Petrovski
   Publicat la data de 7.8.2014, ora 12:20 pm

   Dintele de lapte se pastreaza atata timp cat este el implantat in os si la momentul cand se renunta la el preferabil in zona fizionomica sa se insereze un implant cu o coroana adecvata pozitiei dintelui. Despre aparat dentar va poate da mai multe detalii medicul ortodont.

   • Comentariu scris de dana
    Publicat la data de 10.8.2014, ora 11:43 am

    Bună ziua.În locul dintelui de lapte care se mișcă indicația cea mai bună e aparatul prtodontic fix nu inserare de implant

 6. Comentariu scris de ioan
  Publicat la data de 6.8.2014, ora 2:39 pm

  Buna ziua,

  Dupa ceva cautari pe internet am cateva intrebari pt. dvs:

  Care sunt avantajele si/sau procedurii de one-step implant fata de procedura clasica? Exista conditii pentru procedura de one-step? (masa osoasa?, fizionomie, etc)

  De asemenea, sunt materialele din import China diferite/fiabile fata de cele de la furnizori europeni ?

  Este cunoscut faptul ca din motive financiare multi europeni practica turismul dentar( Ungaria, Polonia si altele) Din experienta dvs, care este evolutia turismului dentar in Romania si sunt specialistii de la noi capabili sa asigure standarde profesionale inalte?

  Poate si cateva cuvinte despre tabagism si implant..

  Multumesc

  • Comentariu scris de Dr. Dimo Petrovski
   Publicat la data de 7.8.2014, ora 12:25 pm

   Avantajul principal al procedurii one step este vindecarea mai rapida. Tehnica este mai putin laborioasa, dar cu riscuri mai crescute in privinta osteointegrarii implantului. Conditiile pentru inserarea unui implant sunt generale, insa tehnica difera de la caz la caz.
   Nu am experienta de lucru cu materiale import China si in general ne orientam, in alegerea unor materiale, dupa niste studii clinice si de laborator.
   Fumatul scurteaza viata implantului, dar nu contraindica inserarea unui implant.

 7. Comentariu scris de Daniel C.
  Publicat la data de 6.8.2014, ora 3:45 pm

  daca imi pun implante acum ,dupa cat timp pot sa mi fac si apartea proteica?

  • Comentariu scris de Dr. Dimo Petrovski
   Publicat la data de 7.8.2014, ora 12:26 pm

   Dupa inserarea unui implant se asteapta minim 4 luni de zile, dupa care se verifica radiologic osteointegrarea lui si dupa aceea se hotaraste inceperea partii protetice.

 8. Comentariu scris de Sorin
  Publicat la data de 6.8.2014, ora 9:07 pm

  Daca mi-a fost extras un molar de sus acum 4 ani, se mai poate face implant? (Atunci mi s-a spus ca ar trebuie sa fac implantul in cateva luni.) Care este riscul ca la realizarea implantului sa imi fie afectate sinusurile?

  • Comentariu scris de Dr. Dimo Petrovski
   Publicat la data de 7.8.2014, ora 12:31 pm

   Oferta osoasa se apreciaza printr-o analiza radiologica. In cazul dintilor maxilari si mai ales la nivelul premolarilor si molarilor, raportul cu sinusul maxilar ne limiteaza cateodata efectuarea unui implant dupa extractie. Inserarea unui implant se poate face chiar si la mai mult de patru ani dupa extractie, insa perioada ideala ar fi de pana in 6 luni dupa extractie. Riscul de a fi afectate sinusurile exista doar daca se face o greseala in momentul in care se insereaza un implant. Daca nu exista suficienta inaltime de os se poate creste oferta osoasa printr-o interventie de sinus lift.

 9. Comentariu scris de vasilica
  Publicat la data de 6.8.2014, ora 9:32 pm

  1. Este fiabila implantarea de os pentru cresterea suportului in vederea implantarii?

  2. Exista alternative comerciale viabile la implantul cu surub unic? (ex: suruburi multiple care simuleaza o radacina reala ca si pozitionare sau unghiuri; cresterea dintelui prin implant de mugure dentar si stimulare cu ultrasunte)

  3. Dumneavoastra personal ce ati alege: 4 implanturi unul langa altul sau punte cu suruburi doar pe capete? (obs: densitatea osoasa e medie)

  4. Mai bine un medic cu experienta mai mare pe un kit de calitate medie sau un medic cu experienta redusa dar pe un kit cu materiale de foarte buna calitate?

  • Comentariu scris de Dr. Dimo Petrovski
   Publicat la data de 7.8.2014, ora 12:36 pm

   1. Implantarea de os pentru a creste suportul este utilizata cand oferta osoasa nu este suficienta pentru a insera un implant.
   2. Implantarea printr-un mugure dentar este deocamdata la faza de experiment. Daca dintele extras are mai multe radacini, atunci se poate opta pentru inserarea a mai multor implante in functie de numarul de radacini.
   3. Daca lipsesc 4 dinti, minimul acceptat pentru o punte este de trei implanturi. Nu se accepta o punte de patru elemente pe 2 implanturi.
   4. Personal ar prefera un medic cu experienta, indiferent de kit.

 10. Comentariu scris de George
  Publicat la data de 7.8.2014, ora 8:16 am

  Efectuarea mai multor radiografii dentare, in ultimele 6 luni, au vreun efect negativ asupra sanatatii, prin expunerea la respectivele radiografii?
  Multumesc

  • Comentariu scris de Dr. Dimo Petrovski
   Publicat la data de 7.8.2014, ora 12:38 pm

   In ziua de astazi, radiografiile dentare sunt digitale si radiatiile sunt minime. O radiografie dentara, ca si nivel de radiatii, e comparativa cu radiatiile solare cu expunere de o ora.

 11. Comentariu scris de cristian
  Publicat la data de 7.8.2014, ora 1:13 pm

  Am 67 ani stare de sanatate buna.
  In partea stanga jos nu mai am nici-n dinte de foarte multi ani (cca 30).
  Recomandarea medicala este de trei implanturi. Am mari retineri legate de riscurile acestei interventii. Care ar fi consecintele in caz de esec?

  • Comentariu scris de Dr. Dimo Petrovski
   Publicat la data de 8.8.2014, ora 6:26 am

   Consecinte in cazul in care osul dumneavoastra nu accepta implantele inserate nu exista. Avand in vedere starea de sanatate buna nu vad vre-un impediment ca implantele inserate sa nu fie acceptate daca avem suficienta oferta osoasa. legat de numarul de implante care vi s-a propus ulterior pe aceste 3 implante se poate face doar o proteza si in niciun caz o lucrare fixa

   • Comentariu scris de dana
    Publicat la data de 10.8.2014, ora 11:54 am

    Bună ziua.În cazul lipsei de dinți în zona laterală mandibulară se recomandă augmentare (adăugare)de os apoi inserare de implanturi pe care ulterior se va cimenta o lucrare protetică fixă.Între aceste operații minim 3 luni de zile

    • Comentariu scris de Dr. Dimo Petrovski
     Publicat la data de 13.8.2014, ora 5:14 pm

     Mai intai trebuie sa se verifice oferta osoasa in zona in care se vrea sa se insere implantele. In cazul in care se constata ca nu exista suficeint os ca inaltime sau grosime se poate face augmentare osoasa si la distanta de 3-4 luni se pot insera implantele pe care se poate face lucrare fixa

 12. Comentariu scris de bancher
  Publicat la data de 7.8.2014, ora 2:57 pm

  am in prezent 38 ani, si un molar din dreapta jos scos la varsta de 16 ani.
  As vrea sa fac un implant, dar se mai poate?
  Medicul stomatolog la care am fost spune ca molarii din jur nu s-au apropiat, deci s-ar mai putea face, dar nu a spus nimic de subtierea maxilarului.

  • Comentariu scris de Dr. Dimo Petrovski
   Publicat la data de 8.8.2014, ora 6:30 am

   Daca oferta osoasa (inaltime si grosime) este suficienta atunci metoda de inlocuirea unui molar pierdut prin implant este ideala. E nevoie de o analiza radiologica si un examen clinic ca sa se stabileasca nivelului osos si rapoartere cu nervii sau alte formatiuni anatomice.

 13. Comentariu scris de maria
  Publicat la data de 7.8.2014, ora 3:05 pm

  Buna ziua
  lnainte de implant ce analize trebuie facute,- daca trebuie facute ceva?( medicul pe care am consultat a zis ca nimic) Am 43 de ani, nu suport nici un fel de cercei si spirala pusa mi a creat probleme si trebuia scoasa .

  • Comentariu scris de Dr. Dimo Petrovski
   Publicat la data de 8.8.2014, ora 6:34 am

   in cazul unei interventii de implant se recomanda analize uzuale ca sa se vada starea generala de sanatate. Acestea sunt hemoleucograma , timp de sangerare, coagulare, glicemie, transaminase,INR. in cazul in care exista vreun dezechilibru se cer analize mai amanuntite.

 14. Comentariu scris de Sorin
  Publicat la data de 7.8.2014, ora 3:24 pm

  Buna ziua,
  ce riscuri exista in cazul persoanelor care au suferit un infarct miocardic acut?

  • Comentariu scris de dana
   Publicat la data de 10.8.2014, ora 12:01 pm

   Timp de 6 luni de zile de la producerea infarctului miocardic nu se face nici o intervenție chirurgicală.Apoi după efectuarea analizelor se poate discuta de inserarea vreunui implant

   • Comentariu scris de Dr. Dimo Petrovski
    Publicat la data de 13.8.2014, ora 5:15 pm

    Daca starea de sanatate este stabila atunci se poate recurge la interventia de inserarea de implante

 15. Comentariu scris de Marta
  Publicat la data de 7.8.2014, ora 6:53 pm

  Buna ziua,
  as dori sa aflu parerea dvs vis-a-vis de implanturi in situatia unei osteome.Care ar fi sansele de reusita in astfel de situatii?

 16. Comentariu scris de Dr. Dimo Petrovski
  Publicat la data de 8.8.2014, ora 6:38 am

  Pacientii cu infarct miocardic in antecedente nu au voie sa li se faca vreo manevra chirurgicala perioada de 6 luni de cand s-a produs infarctul. Singurele riscuri in privinta acestor pacienti sunt legate de medicatia pe care o iau si riscul crescut la infectii care se combate cu antibioprofilaxia.

 17. Comentariu scris de Maria
  Publicat la data de 11.8.2014, ora 3:35 pm

  Unde pot vedea niste preturi?

  • Comentariu scris de Dr. Dimo Petrovski
   Publicat la data de 13.8.2014, ora 5:18 pm

   Preturile sunt afisate pe site-ul www. medlife.ro sectiunea chirurgie-implantologie. Dar mai intai trebuie facut un examen clinic si se stabileste costul in functie de caz.

 18. Comentariu scris de Paula
  Publicat la data de 24.8.2014, ora 5:56 pm

  Buna ziua
  Mi-am facut 2 implanturi in partea de sus,pe stanga si pe dreapta,al treilea de la canin…M-am ingrozit de tot ce am citit dupa,pe net. Nu a durut,nu m-am umflat,nu mi-a cusut gingia. Doar capul in prima si a doua zi. Am o usoara amorteala in pometi uneori,parca si o presiune in urechi. Oare au fost prea lungi implanturile? Parca l-am auzit pe d-nul dr spunand ceva de 6. Am atacuri de panica si simt ca m-as duce sa le scot pana nu e prea tarziu. Ma ingrozesc ca am chestiile alea in gura!!!! Ma gandeam la o sarcina pe care varsta nu imi permite sa o mai aman….
  Unii accepta mai usor…eu vad ca am probleme la “mansarda”….si nu e de ras.
  Le mai pot scoate? Exista complicatii? Dupa cum vedeti ma panichez f. repede. Varog,astept un raspuns cat mai repede.

  • Comentariu scris de dana
   Publicat la data de 2.9.2014, ora 8:16 pm

   Starea dumneavoastră se va ameliora în cel mult 2 luni de zile.Relaxați-vă și meditați la un viitor cât mai liniștit.Adevăratul ”Greu ”va veni odată cu nașterea copiilor.Sănătate multă și eventual un Rudotel(dacă nu sunteți gravidă)puteți să luați.

 19. Comentariu scris de Vera
  Publicat la data de 27.5.2015, ora 6:22 pm

  Daca se produce puroi în zona implantului care este cauza si ce solutii sunt

 20. Comentariu scris de Dana
  Publicat la data de 28.5.2015, ora 6:26 pm

  Faceți o radiografie panoramică care trebuie văzută de medicul care a inserat implanturile

 21. Comentariu scris de Petrovski Dimo
  Publicat la data de 29.5.2015, ora 10:59 am

  daca a aparut puroi in jurul implantului probabil e vorba de periimplantita care trebuie tratata corespunzator de catre medicul implantolog.

 22. Comentariu scris de Violeta
  Publicat la data de 3.11.2015, ora 7:51 pm

  Am un baietel de 10 ani, a avut 2 masele cariate una langa alta si i -au cazut,mi s-a spus k sunt masele care nu o sa-i mai creasca(aceste masele nu au fost cazute niciodata)ce as putea face ptr el,nu as vrea sa-l las asa. Va multumesc.

  • Comentariu scris de Petrovski Dimo
   Publicat la data de 4.11.2015, ora 11:40 am

   In primul rand ar trebui sa faceti o radiografie panoramica sa se vada prezenta dintilor permanenti si dupa aceea se stabileste conduita terapeutica. Va stau la dispozitie pentru consultatie la clinica medlife victoriei

  • Comentariu scris de Dana
   Publicat la data de 5.11.2015, ora 7:59 pm

   Trebuie să faceți o radiografie panoramică.Dacă după cele două măsele căzute este o altă măseluță atunci trebuie făcut un menținător de spațiu în locul celor 2 căzuțiVă stau la dispoziție cu drag.

   • Comentariu scris de Dimo
    Publicat la data de 6.11.2015, ora 9:43 pm

    Cine esti tu care dai cu parerea la intrebarile adresate mie??? Si cui ii stai tu la dispozitie ??

 23. Comentariu scris de Andra
  Publicat la data de 2.4.2016, ora 2:10 pm

  Buna ziua, am o intrebare, dupa cat timp de la sarcina pot sa imi pun implanturi dentare? Poate afecta alaptarea sau trebuie sa astept pana dupa alaptare? Multumesc anticipat

  • Comentariu scris de Dimo Petrovski
   Publicat la data de 4.4.2016, ora 1:51 pm

   Implantul dentar nu afecteaza alaptarea ci anestezia si medicatia postoperatorie (antibiotic si antiinflamator) sunt doua lucruri de care trebuie sa tineti cont. Dupa anestezie e nevoie sa aruncati primul lapte cam la 3 ore dupa administrarea a anestezicului.

 24. Comentariu scris de Andra
  Publicat la data de 4.4.2016, ora 5:13 pm

  Multumesc

 25. Comentariu scris de Emil
  Publicat la data de 10.7.2017, ora 10:39 pm

  Buna ziua,
  Exista contraindicatii pentru implant dentar la persoana care a urmat tratament cu bifosfenati pentru osteoporoza? Tratamentul nu a fost mai lung de 2 ani.
  Multumesc

 26. Comentariu scris de MISA Dobrogeanu
  Publicat la data de 11.7.2017, ora 12:00 am

  La peste 60 de ani un pacient diagnosticat cu osteoporoza poate face implanturi dentare ?Lasa un comentariu


Do NOT fill this !