Cand este necesara artroscopia de sold si de umar? Dr. Ion Bogdan Codorean, medic primar ortopedie-traumatologie, a discutat online cu cititorii

Cand este necesara artroscopia de sold si de umar, cum se efectueaza interventia, ce presupune perioada de recuperare si care sunt avantajele acestei proceduri? Dr. Ion Bogdan Codorean, medic primar ortopedie-traumatologie, a discutat online cu cititorii.

Dr. Ion Bogdan Codorean este medic primar ortopedie-traumatologie in cadrul Spitalului de Ortopedie si Chirurgie Plastica MedLife. Intra pe pagina online pentru programari.

Anual, dr. Ion Bogdan Codorean realizeaza sute de interventii chirurgicale menite sa redea pacientilor mobilitatea osteo-articulara: reconstructii de ligament, meniscectomii, osteosinteze, artroscopii, osteotomii, implanturi.

Adreseaza-i o intrebare medicului in formularul de comentarii de mai jos.

Articole similare:

 1. Accidentele sportive de la nivelul genunchiului: operatie si recuperare. Dr. Ion Bogdan Codorean, medic primar ortopedie-traumatologie, discuta online cu cititorii, marti de la ora 14.00
 2. VIDEO INTERVIU Cand se impune proteza de sold sau de genunchi? Dr. Andrei Anastasiu, medic primar ortopedie traumatologie, a discutat online cu cititorii
 3. VIDEO INTERVIU Cand este necesara artroscopia? Dr. Mihai Rascu, medic specialist ortopedie, a discutat online cu cititorii
 4. Cum tratam traumatismele genunchiului? Dr. Gabriela Soare, medic specialist ortopedie traumatologie, a discutat online cu cititorii
 5. VIDEO INTERVIU Luxatii, entorse, fracturi – cum se trateaza accidentarile de sezon in camera de garda a Spitalului de Ortopedie? Dr. Alexandru Poll, medic primar ortopedie – traumatologie, a discutat online cu cititorii

Tags: , , , , ,

21 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

 1. Comentariu scris de Mihai Doru
  Publicat la data de 6.12.2016, ora 4:20 pm

  Bună ziua,
  În urmă cu cca. o lună, ca urmare a unor dureri la șolduri, noaptea, la contactul cu salteaua, am făcut o radiografie de bazin: spațiile articulare acetabulare îngustate inferior bilateral. Menționez că nu am dureri la mers, nici pe bicicletă, dar exista o jenă la apăsare în zona capului femural. La un consult ortopedic mi s-a evocat posibilitatea efectuării unei intervenții artroscopice. Durerea am mai avut-o în urmă cu 4 ani, dar atunci radiografia nu a arătat modificări. De o săptămână nu mai am dureri.
  Ce părere aveți? Ar fi utilă intervenția artroscopică?
  Mulțumesc!
  Mihai

  • Comentariu scris de Dr. Ion Bogdan Codorean
   Publicat la data de 7.12.2016, ora 12:18 pm

   Pentru a rezolva aceasta problema trebuie vazuta de un medic specialist radiografia de bazin si trebuie sa faceti un RMN de bazin. De asemenea, este foarte important consultul ortopedic care impreuna cu investigatiile imagistice stabilesc un diagnostic in urma caruia se determina indicatia terapeutica.

   Cea mai buna idee ar fi sa veniti la un consult in urma caruia sa stabilim planul terapeutic.

   In situatia in care aveti probleme intraarticulare indicatia de tratament artroscopic este de electie.

 2. Comentariu scris de POPA STEFAN
  Publicat la data de 6.12.2016, ora 5:52 pm

  Concluzii examen RMN umar drept:Ruptura partiala tendon m subscapular;chisturi osoase subcorticale anteromedian la nivelul capului humeral si la nivelul insertiei m infraspinos;suspiciune ruptura labrala ALPSA la nivelullambrumului antero superior;suspiciune capsulita adeziva-ingrosare de ligamente glenohumerale,fara lichid sinovial prezent;ruptura ligament coracohumeral.Am durei la umar care urca la clavicula si la gat spre cap.Am miscari ale bratului pe care nu pot sa le fac.Intrebare-sunt vindecabile aceste afectiuni si cum?Numai chirurgical sau prim medicatie ori recuperare?

  • Comentariu scris de Dr. Ion Bogdan Codorean
   Publicat la data de 7.12.2016, ora 12:20 pm

   Pentru a stii exact cea mai buna metoda de tratament este necesar sa fiti consultat de un medic ortoped specialist in artroscopia de umar care va stabili in functie si de examenul RMN cea mai buna varianta de tratament.

 3. Comentariu scris de Mihai Popa
  Publicat la data de 7.12.2016, ora 10:15 am

  Buna ziua,

  Conditia pentru soldul drept: Ext/Flex 10/0/110°, IR/AR 10/0/40°, abducție 40°, test impingement pozitiv 1-2 +. musculatură periarticulară normală. O ușoară incongruență a articulațiilor, îngustare a spațiului articular în zona muchiei acetabulare la cca 3 mm. Reacție osteofitică evidentă la trecerea între cap și gât. Fără chisturi subcondrale mai mari. Fără edeme subcondrale mari. Formare de efuziuni minimale. Neomogenitate evidentă a semnalului în zona acetabulară, parțial și în cartilagiul femural. Aparitia unui mic traiect orizontal incomplet de fisura la nivelul labrumului acetabular superior drept fara disparitia recesului – leziune grad IIA

  Dureri de sold drept aproape constante dar usoare, mai accentuate la statul prelungit pe scaun (in special pe scaunul de masina). Mentionez ca am varsta de 30 ani.

  Intrebari pentru domnul doctor: Coniderati o artroscopie de sold oportuna pentru conditia prezentata? In cazul unei artoscopii de sold exista riscul de accelerare al procesului degenerativ din articulatie?

  Va multumesc!

  • Comentariu scris de Dr. Ion Bogdan Codorean
   Publicat la data de 7.12.2016, ora 12:22 pm

   Pentru indicatia de artroscopie de sold ar trebui sa va consult si sa vad imaginile RMN dar din ce imi descrieti artroscopia de sold ar fi singura varianta prin care va poate fi rezolvata problema. Nu exista riscul de accentuare a procesului degenerativ. Problemele pe care le aveti, din ce imi descrieti, sunt date probabil de acel osteofit de la nivelul cap-col femural care reprezinta asa numitul impingement femurul acetabular de tip CAM si care trebuie scos.

 4. Comentariu scris de Alexandra Ioana Iordaliz
  Publicat la data de 7.12.2016, ora 10:44 am

  Ma bucur sa aud ca astfel de operatii se fac si la noi in tara, felicitari domnule doctor! L-as intreba pe domnul doctor care este numarul aproximativ, de astfel de interventii, pe care le realizeaza anual.

  O zi buna!

  • Comentariu scris de Dr. Ion Bogdan Codorean
   Publicat la data de 7.12.2016, ora 12:34 pm

   Multumesc!
   Numarul acestui tip de interventie nu este la fel de mare ca cel al artroscopiilor de umar si genunchi deoarece este o patologie recunoscuta relativ recent si numarul pacientilor care se prezinta la consultatii pentru aceasta patologie nu este proportional cu cel al pacientilor care au aceasta problema. Este aceeasi situatie in care ne-am aflat cu artroscopiile de umar acum 5 ani. Numarul acestor interventii creste de la luna la luna, pe masura ce pacientii sunt informati despre posibilitatea efectuarii acestui tip de intervenii. Este o operatie pe care o fac fecvent la sportivi, pacienti tineri, cat si la pacienti mai in varsta care nu au ajuns sa dezvolte o artroza la nivelul soldului.

   Cu cat mai multi pacienti afla ca patologia intraarticulara a soldului se poate trata, si mai ales artroscopic, cu atat mai putini pacienti vor ajunge sa faca artroza de sold.

 5. Comentariu scris de Ileana
  Publicat la data de 7.12.2016, ora 12:06 pm

  Voiam sa va intreb care sunt avantajele acestei proceduri si ce se facea inainte in locul acesteia? Exista alternative? Care sunt riscurile artroscopiei/

  • Comentariu scris de Dr. Ion Bogdan Codorean
   Publicat la data de 7.12.2016, ora 12:40 pm

   Avantajul principal este ca artroscopia de sold sau genunchi este o interventie minim invaziva prin care se patrunde in articulatie printr-o incizie de 5 mm iar printr-o alta se patrunde cu instrumentele cu care tratam afectiunea.

   De asemenea, prin interventia artroscopica este mult mai facil accesul in toate unghiurile articulatiei iar recuperarea este mult mai rapida decat in cazul unei intervenii clasice in care inciziile pot sa aiba o lungime intre 5-15 cm.
   In cazul patologiei soldului, o mare parte din afectiunile pe care la tratam artroscopic nu erau cunoscute si deci, nu se tratau inainte de dezvoltarea artroscopiei de sold.

 6. Comentariu scris de George
  Publicat la data de 7.12.2016, ora 12:07 pm

  Domnul doctor,

  In urma unui accident la baschet am ramas cu un blocaj la nivelul umarului. Nu as stii exact cum sa va explic, cat ca de fiecare data cand fac miscari mai bruste cu el simt ca se opreste intr-un anumit punct. Ce ar putea fi si cum trebuie sa procedez?

  • Comentariu scris de Dr. Ion Bogdan Codorean
   Publicat la data de 7.12.2016, ora 12:43 pm

   S-ar putea sa fi suferit o luxatie sau subluxatie de umar care sa va dea aceasta senzatie de blocaj. Ar trebui sa mergeti la consult la un medic specialist in traumatologie sportiva, sa faceti niste radiografii in anumite incidente si un RMN de umar in urma carora se va stabili diagnosticul si conduita terapeutica.

 7. Comentariu scris de Adelina
  Publicat la data de 7.12.2016, ora 12:07 pm

  Buna ziua,

  In ce caz este recomandata artroscopia la sold?

  • Comentariu scris de Dr. Ion Bogdan Codorean
   Publicat la data de 7.12.2016, ora 12:47 pm

   Exista mai multe afectiuni pentru care artroscopia de sold reprezinta tratamentul de electie. Cea mai frecventa afectiune pentru care se practica artroscopia de sold este impingementul fermuro-acetabular de tip “pincer” si/sau “cam”.

   Alte afectiuni pot fi: ruptura de labrum acetabular, condropatia de cotil sau cap femural, condromatoza soldului, sold in resort intern sau extern.

 8. Comentariu scris de Nicolae23
  Publicat la data de 7.12.2016, ora 12:15 pm

  Mi-a fost recomandata o artroscopie la umar dar am tot amanat momentul. Care sunt riscurile la care ma expun?

  • Comentariu scris de Dr. Ion Bogdan Codorean
   Publicat la data de 7.12.2016, ora 12:50 pm

   Riscurile unei interventii artroscopice sunt mult mai mici decat in cazul unei interventii clasice, deoarece abordul articulatiei se face prin cateva incizii de 5 mm. In acest fel, riscul de infectie este aproape 0. In functie de afectiunea pe care o aveti de tratat, exista anumite riscuri specifice dar care sunt incomparabil mai mici decat in cazul interventiei clasice, atunci cand operatia este facuta de un medic cu experienta.
   Practic riscurile sunt foarte mici.

 9. Comentariu scris de Uruc Maria
  Publicat la data de 7.12.2016, ora 6:14 pm

  Bună seara! D-nului Dr. Ion Bogdan Corodean. Am 62 ani, sunt din Brăila. De mai bine de o lună mă doare umărul drept, destul de tare. Am luat antiinflamatoare, m-am uns cu diverse unguente, totuși durerea persistă și mobilitatea este afectată. Eu am artropatie psoriazica și fac tratament cu Enbrel. Ce îmi recomandati? În ianuarie vin la București după rețetă, dacă m-ați putea programa v-aș fi recunoscătoare. Mulțumesc frumos.

 10. Comentariu scris de Soponar
  Publicat la data de 2.2.2017, ora 8:46 am

  Vreau sa adresez multumirile si recunostinta mea domnului doctor Ion Bogdan Codoreanu, inalt profenionist si un om cald, cu empatie pentru oameni. In urma cu trei ani a efectuat o interventie salutara, o artroscopie umerala, datorita careia fiica mea, sportiva, s-a refacut complet! Am apreciat si atunci atitudinea distinsului specialist, care ne-a explicat in amanunt situatia fracturii umerale si in ce va consta interventia dansului. Operatia a fost un succes si ma bucur nespus ca avem asemenea profesionisti in tara noastra! Va multumesc si va doresc mult succes in tot ceea ce intreprindeti!

 11. Comentariu scris de SAVA MANUELA
  Publicat la data de 7.3.2017, ora 9:25 pm

  Buna seara.Am 49 ani, sunt din ROMAN, si am fost diagnosticata cu capsulita adeziva umar stang, tendinita, sinovita,care a debutat in luna mai an 2016.Diagnosticul a fost pus in urma RMN-ului efectuat pe umar. Am urmat fizioterapie in luna iunie 2016 ,si din nou in luna februarie 2017.
  Am facut si doua infiltraitii in umar , cu cortizon. Dupa ultima sedinta de fizioterapie , dna dr. reumatolog mi-a recomandat artroscopia la Bucuresti., intrucat tot nu s-a recuperat mobilitatea. As dori parerea dlui dr. Codorean si cam cat m-ar costa interventia in aceasta clinica.Multumesc frumos.

 12. Comentariu scris de MARIN MARGARETA
  Publicat la data de 18.9.2017, ora 7:30 pm

  Buna seara!
  Domnule Col. Dr. Codorean Ion – Bogdan,
  din investigatia RMN a reiesit ca durerea de sold pe care o am de ~2 ani este cauzata de: “mic fragment de lambru rupt si calcificat la nivelul articulatiei coxofemurale”.
  Care este recomandarea dvs pentru eliminarea cauzei durerii?
  Este posibil ca fragmentul calcificat sa migreze prin articulatie si in timp sa o distruga?
  Va raman indatorata pentru un raspuns prompt la adreasa de e-mail: marin_marga@yahoo.com.
  Cu deosebita consideratie,
  Marin MargaretaLasa un comentariu


Do NOT fill this !