Cand este indicata operatia pentru boala de reflux gastro-esofagian?

Boala de reflux gastro-esofagian

Problema de bază la pacienții cu boala de reflux gastro-esofagian (BRGE) este faptul că acidul din stomac trece în esofag. Cand este indicata operatia pentru boala de reflux gastro-esofagian, in ce consta tratamentul chirurgical si cum decurge procesul de recuperare?

Problema de bază la pacienții cu boala de reflux gastro-esofagian (BRGE) este faptul că acidul din stomac trece în esofag .

 • Mușchiul de la baza esofagului (sfincterul esofagian inferior) devine slab, incompetent
 • Poate fi prezenta o hernie hiatala (in mod normal esofagul ar trebui să fie în torace și stomacul ar trebui să fie în abdomen). Diafragmul este un mușchi subțire care separă toracele de abdomen. La persoanele cu o hernie hiatala, stomacul a urcat deasupra diafragmei, in torace.

Dacă una dintre aceste probleme se intampla, bariera dintre stomac și esofag devine incompetenta si apare boala de reflux gastro-esofagian (BRGE).

O hernie hiatala tinde să facă bariera anti-reflux si mai slaba. Prin urmare, aceasta permite refluxul acidului sin stomac in esofag.

Tratamentul chirurgical corectează aceste probleme si vindeca hernia hiatala si boala de reflux gastro-esofagian (BRGE).
Interventia chirurgicala se realizeaza prin abord minim-invaziv (laparoscopic), folosind incizii foarte mici.

De obicei, pacientii vor sta două zile în spital .În mod normal, în câteva săptămâni, pacienții nu vor mai avea arsuri la stomac și nu mai necesita medicamente pentru arsuri.

Cele mai frecvente complicatii dupa interventia chirurgicala sunt dificultăți la înghițire, balonare, diaree, si greata.
Există unele persoane care prezinta hernie hiatala foarte mare( jumătate din stomac sau mai mult este in torace).

Terapia medicală disponibilă în prezent nu este indicata pentru acesti pacienti si interventia chirurgicala este de obicei necesară.

Interventia chirurgicala pentru boala de reflux gastro-esofagian (BRGE) este indicata pentru:

 • pacientii care prezinta efecte secundare la tratamentul medicamentos
 • pacientii care nu raspund la tratamentul medicamentos si la schimbarea regimului de viata
 • pacientii (in special tineri) care nu mai vor sa ia medicamente
 • pacientii care prezinta hernii hiatale mari.

Pacientii trebuie sa fie informati de faptul că rata globală de satisfactie dupa interventia chirurgicala este de aproximativ 95%.
Cu toate acestea, 1-2% din pacienții operati prezinta dificultati la inghitit, greata, dureri în piept sau dureri abdominale.

Autor: Dr. Gabriel Matei, Medic Specialist chirurgie generala, competenta chirurgie laparoscopica, Centrul de Herniologie MedLife

Articole similare:

 1. Hernia hiatala si boala de reflux gastro-esofagian
 2. Boala de Reflux Gastroesofagian. Cum se realizeaza interventia chirurgicala laparoscopica pentru BRGE (esofagita de reflux)?
 3. Boala de reflux gastroesofagian – ce este, care sunt simptomele si cum se trateaza
 4. VIDEO Dr. Daniel Ciurdariu, medic chirurg: In cazul cancerului de tiroida, operatia este mai dificila decat cea pentru un nodul simplu sau pentru gusa. Interventia este supusa accidentelor si complicatiilor
 5. 17 intrebari utile despre chirurgia obezitatii: ce se poate manca dupa operatia de micsorare a stomacului, in cat timp slabesti si care este riscul de ingrasare?

Tags: , , , , ,

Nici un comentariu

Momentan, articolul nu are nici un comentariu. Ai o parere? Fii primul care deschide discutia!

Lasa un comentariu


Do NOT fill this !