Boala Parkinson isi poate avea originea in intestine, nu in creier

Flora bacteriana intestinala ar putea juca un rol major in aparitia bolii Parkinson, potrivit unui nou studiu efectuat in Statele Unite care ar putea contribui semnificativ la dezvoltarea unor strategii de tratament mai eficiente si lipsite de efecte secundare in lupta cu aceasta boala neurodegenerativa, noteaza Agerpres.

Cercetarea, publicata recent in jurnalul american ”Cell”, demonstreaza ca schimbarile in structura populatiei de bacterii intestinale, si chiar a bacteriilor in sine, contribuie in mod activ la deteriorarea functiilor motorii ¬ semn distinct al acestei boli – si chiar ar putea fi o cauza a acestora.

”Am descoperit in premiera o legatura biologica intre microbiomul intestinal si boala Parkinson”, sustine intr-un comunicat autorul principal al studiului, Sarkis Mazmanian de la California Institute of Technology. ”Aceasta cercetare dezvaluie faptul ca o boala neurodegenerativa isi poate avea originile in intestine, nu numai in creier, asa cum s-a crezut pana acum”, a completat acesta.

Boala Parkinson este cauzata de acumularea in neuroni a proteinelor alfa-sinucleine (Alpha Syn) anormale, ceea ce cauzeaza efecte toxice in celulele ce elibereaza dopamina, localizate in regiunile din creier care controleaza miscarile. Ca urmare, pacientii se confrunta cu simptome debilitante precum tremur, intepenirea muschilor, incetinirea miscarilor si afectarea mersului.

Rezultatele noii cercetari, efectuata pe soareci de laborator, demonstreaza ca flora bacteriana intestinala exacerbeaza simptomele motorii contribuind la crearea unui mediu ce poate favoriza acumularea de proteine alfa-sinucleine.

Descoperirea are implicatii importante in tratamentul contra bolii Parkinson. El a salutat reusita pe care a numit-o ”o schimbare de paradigma” care ”deschide posibilitati complet noi pentru tratarea pacientilor”.

”In cazul multor afectiuni neurologice, tratamentul conventional presupune administrarea unui medicament catre creier. Insa, daca boala Parkinson este intr-adevar cauzata nu doar de schimbari la nivelul creierului ci si in microbiom, atunci nu va fi nevoie decat de administrarea de medicamente la nivel intestinal, ceea ce e mult mai usor de facut”, a spus Mazmanian. ”Acest nou concept ar putea duce la terapii mai sigure, cu mai putine efecte secundare in comparatie cu cele actuale”, a completat specialistul.

In prezent, terapiile impotriva Parkinson se concentreaza pe cresterea nivelului de dopamina din creier, insa pot avea efecte secundare grave si uneori isi pierd eficacitatea dupa administrarea indelungata, mai arata sursa citata.

Pana la 10 milioane de persoane din lumea intreaga sufera din cauza acestei afectiuni, ceea ce o face sa ocupe locul al doilea in topul celor mai des intalnite boli neurodegenerative, dupa Alzheimer.

A.C.

Articole similare:

 1. Originea maladiei Parkinson, descoperita de cercetatori
 2. Boala Parkinson: cauze si simptome
 3. Boala Alzheimer ar putea avea legatura cu virusul herpesului
 4. Riscul de imbolnavire de Parkinson, asociat cu deficienta de vitamina D
 5. Consumul de bere ar putea ajuta la protejarea creierului impotriva unor boli precum Parkinson si Alzheimer

Tags: , , ,

5 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

 1. Comentariu scris de Flaviu
  Publicat la data de 5.12.2016, ora 3:53 pm

  A putea deschide asta o portita pentru schimbarea de paradigma si pentru alte boli neurogdegenerative (Scleroze, ALS, diverse forme de dementa) sau mecanismul bolilor mentionate este diferit de Parkinson?
  Multumesc frumos

 2. Comentariu scris de gheorghe
  Publicat la data de 5.12.2016, ora 7:48 pm

  Pierdeti timpul cu caze “trupesti”…
  Motivul imbolnavirii este suferinta indepartarii celor dragi, insingurarea si dorul de cei plecati “de ;anga voi, de-acasa”.
  Sigur ca degradarea naturala a organismului (“cu moarte veti mori!”) accentueaza “caderea”.
  Familiile unde bunicii sint prezenti nu “dau” nici batrani cu Parkinson – schizofrenie…, nici copii autisti – unelte umanoide.
  Cei afectati isi construiesc un maediu psiho;ogic paralel, ne-real concomitent cu degradarea … dorita pentru curmarea suferintei, a dorului…

 3. Comentariu scris de Boala Parkinson isi poate avea originea in intestine, nu in creier | Stiri de Elita pentru toti romanii
  Publicat la data de 6.12.2016, ora 3:40 am

  [...] Citeste mai mult si comenteaza pe MedLive.ro [...]

 4. Comentariu scris de irina
  Publicat la data de 6.12.2016, ora 10:23 am

  si multe alte boli tot in sistemul digestiv isi au originea, inclusiv cele autoimune. stresul cronic afecteaza sistemul digestiv (deficit de acid gastric, permeabilitate intestinala, dezvoltarea exagerata a bacteriilor in intestinul subtire etc.) si orice afectiune a sstemului digestiv care persista va conduce si la probleme ale sistemului imunitar si ale celui neurologic.

 5. Comentariu scris de Mihai
  Publicat la data de 6.12.2016, ora 5:45 pm

  Mai trebuie adaugat faptul ca flora bacteriana intestinala deinde de dieta. Cu cat mai mute plante si fibra in alimentatie cu ateat mai bine… Cu cat mai multe almente de origine animala cu atat e mai nociv mediul din intestine.
  Dieta e mai puternica fecat orice medicament!Lasa un comentariu


Do NOT fill this !