Beneficiile expunerii la soare ar putea fi mai importante decat riscurile – cercetatori scotieni

Beneficiile asupra sanatatii ale expunerii la soare ar putea depasi ca importanta riscul de imbolnavire de cancer de piele, sustin cercetatorii de la Edinburgh University, potrivit carora razele ultraviolete elibereaza un compus care scade presiunea arteriala, reducand astfel riscul de atac de cord si de atac cerebral si chiar prelungind viata, relateaza BBC.

Producerea acestui compus – oxid nitric – este separata de producerea de vitamina D de catre corp, care creste in urma expunerii la soare. Pana acum, producerea vitaminei D a fost considerat a fi singurul beneficiu asupra sanatatii umane a razelor soarelui.

Dermatologii de la Edinburgh University au studiat presiunea arteriala la 24 de voluntari expusi la raze UV si lampe cu caldura.

In prima sesiune, voluntarii au fost expusi la ambele, iar in cea de-a doua, razele UV au fost blocate, astfel ca pielea a fost supusa doar la caldura.

Rezultatele au aratat ca presiunea arteriala a scazut semnificativ timp de o ora dupa expunerea la razele UV, insa nu si dupa sesiunea de expunere la caldura, ceea ce a sugerat ca razele UV duc la beneficii asupra sanatatii. Nivelul de vitamina D a ramas nemodificat in urma ambelor sesiuni.

“Banuim ca beneficiile asupra sanatatii date de lumina soarelui vor depasi riscul de cancer de piele. Munca pe care am facut-o ofera un mecanism care indica acest lucru si explica de ce suplimentele alimentare cu vitamina D nu vor putea compensa lipsa luminii soarelui. Acum planuim sa evaluam riscurile de boli cardiovasculare si cancer de piele la oamenii care au fost expusi diferit. Daca se confirma ca soarele reduce riscul de deces din aceste cauze, va trebui sa reconsideram sfaturile referitoare la expunerea la soare”, a declara cercetatorul Richard Weller.

Articole similare:

 1. vitMATINA Cum alegem ochelarii de soare?
 2. vitMATINA Nasterea acasa versus nasterea la spital, un nou studiu privind riscurile si beneficiile
 3. 500.000 de tineri se imbolnavesc zilnic de o boala cu transmitere sexuala. Parfumul si epilarea, mai importante decat contraceptia
 4. vitMATINA De ce ochelarii de soare sunt importanti pentru protectia ochilor si cum sa ii alegi
 5. Recomandarile Ministerului Sanatatii pentru zilele de canicula: Evitati expunerea prelungita la soare; consumati cel putin 1,5 litri de lichide

Tags: , , ,

2 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

 1. Comentariu scris de gigi
  Publicat la data de 8.5.2013, ora 9:54 pm

  Studiu fara sens, pensiunea arteriala poate fi scazuta si altfel decat cu acel oxid dar nu stiu ce mai poti face dupa ce ai cancer.

 2. Comentariu scris de Viorel
  Publicat la data de 8.5.2013, ora 11:42 pm

  Pai, logic ar fi sa stea la soare doar cei care au presiune arteriala mare si cei cu deficit de vitamina D.Lasa un comentariu


Do NOT fill this !