Beneficiile consumului de omega-3

Nucile, sursa de omega-3/ Foto: MorgueFile.com

Consumul de acizi grasi omega-3 continuti in cantitati mari de anumite specii de pesti cum ar fi somonul, sardinele sau ansoa, este legat de o reducere cu 10 la suta a riscului de a muri de atac de cord, sustine un studiu publicat in revista americana JAMA Internal Medicine, relateaza Agerpres.

Aceasta cercetare, efectuata pe baza unor teste extinse de sange pentru a stabili corelatia dintre omega-3 si frecventa infarctelor miocardice, concentreaza 19 studii din 16 tari. Acest studiu a inclus un total de 45.637 de participanti. In acest grup, un numar de 7.973 de persoane au avut infarct miocardic pentru prima data, dintre care 2.781 au murit, precizeaza autorii studiului.

Cercetatorii nu au descoperit nici o corelatie intre markerii sanguini ai omega-3 si o reducere a riscului de infarct miocardic non-letal sugerand ca exista mecanisme specifice legate de o mortalitate cardiaca mai scazuta.

“Aceste noi rezultate, care le includ pe cele din numeroase alte studii, furnizeaza astazi o imagine mai completa a efectului preventiv al omega-3 impotriva bolilor cardiovasculare”, a declarat Liana Del Gobbo, cercetator la facultatea de medicina a Universitatii Stanford din California, unul dintre co-autorii cercetarii.

“Rezultatele diferitelor studii au fost similare, indiferent de varsta, sex, rasa, prezenta sau absenta diabetului zaharat, utilizarea de aspirina sau de anti-colesterol”, a mai spus sursa citata.

“Rezultatele noastre consolideaza importanta consumului de peste si de omega-3 ca parte a unei diete sanatoase”, a adaugat dr. Dariush Mozaffarian, decan al facultatii de stiinte ale nutritiei de la Universitatea Tufts din Boston, care a condus studiul.

Pe langa bogatia sa in omega 3, pestele furnizeaza proteine specifice, vitamina D, seleniu si alte minerale, au relevat cercetatorii.

“Cea mai mare parte a studiilor cu privire la acizii grasi si efectele lor asupra sanatatii s-au bazat pe chestionare pentru a determina consumul lor”, a precizat dr. Mozaffarian.

“Acest nou consortiu mondial de cercetare ofera o oportunitate fara precedent de a intelege modul in care biomarkerii sanguini ai unui mare numar de diferiti acizi grasi afecteaza sanatatea”, a explica el, mentionand ca multe alte cercetari in acest domeniu se afla in curs de desfasurare.

A.C.

Articole similare:

  1. 6 surse excelente de acizi grasi Omega-3
  2. Beneficiile consumului de nuci
  3. vitMATINA Acizii grasi Omega-3 pot ajuta la reducerea efectelor negative ale fumatului
  4. Laptele si carnea bio sunt mult mai bogate in Omega 3- studiu
  5. Care sunt beneficiile consumului de struguri

Tags: , ,

Nici un comentariu

Momentan, articolul nu are nici un comentariu. Ai o parere? Fii primul care deschide discutia!

Lasa un comentariu


Do NOT fill this !