Beneficiile consumului de nuci

Introducerea nucilor in dieta ar putea influenta pozitiv indicatorii bacteriilor intestinale si imbunatati sanatatea gastrica, arata un studiu efectuat recent de catre cercetatorii de la Louisiana State University Health Sciences Center, informeaza sciencedaily.com.

Rezultatele studiului au fost publicate recent in revista de specialitate “The Journal of Nutritional Biochemistry”, conform sursei citate.

Nucile sunt considerate super-alimente, intrucat sunt bogate in acizi grasi omega-3, acizi alfa-linoleici si fibre. In plus, acestea contin concentratii mari de antioxidanti,” explica Dr. Lauri Byerley, profesor in cadrul LSU Health New Orleans School of Medicine.

“Noile cercetari dezvaluie un beneficiu suplimentar al consumului de nuci, inrucat acestea pot aduce schimbari benefice la nivelul florei intestinale,” adauga acesta.

Pentru a ajunge la aceasta constatare, cercetatorii au efectuat studii de laborator pe rozatoare, ce au fost impartite in doua grupuri. In timp ce dieta primului grup a ramas neschimbata, rozatoarele din cel de-al doilea grup au primit zilnic, pe langa alimentele de baza, si nuci.

Testele au aratat ca rozatoarele din cele doua grupuri aveau comunitati diferite de bacterii in flora intestinala. In timp ce in randul rozatoarelor din primul grup nu au fost inregistrate diferente la nivelul florei intestinale, microbiomul rozatoarelor ce consumau nuci au inregistrat modificari benefice si o crestere semnificativa a bacteriilor Lactobacillus, bacterii gram-pozitive anaerobe ce actioneaza ca probiotic.

“Am constatat ca nucile cresc diversitatea bacteriilor intestinale, iar studiile efectuate anterior arata ca o cultura mai putin diversificata a microbiomului uman este asociata cu riscul crescut pentru dezvoltarea obezitatii si a bolilor inflamatorii la nivelul intestinului,” declara autorul principal al studiului.

“Sanatatea intestinala este un domeniu de cercetare in continua dezvoltare, iar studiile de specialitate au aratat de-a lungul timpului ca o diversitate bacteriana de la nivelul intestinului este asociata cu rezultate pozitive pentru sanatatea intregului organism,” adauga Dr. Byerley.

Remodelarea comunitatilor de microbi intestinali prin adaugarea nucilor la dieta alimentara zilnica ar putea reprezenta un mecanism fiziologic benefic ce contribuie la imbunatatirea sanatatii pe plan general. In plus, consumul de nuci a fost asociat cu un risc redus pentru declansarea bolilor cardiovasculare, o reducere a dezvoltarii tumorilor si imbunatatirea sanatatii cerebrale, conchid autorii.

Autor: G.T.

Articole similare:

  1. Beneficiile consumului de nuci
  2. Care sunt beneficiile consumului de alimente fermentate si cum ar trebui sa le includem in alimentatie
  3. Beneficiile consumului de fructe si legume asupra psihicului
  4. Beneficiile consumului de patrunjel
  5. Care sunt beneficiile consumului de ceapa

Tags: ,

Nici un comentariu

Momentan, articolul nu are nici un comentariu. Ai o parere? Fii primul care deschide discutia!

Lasa un comentariu


Do NOT fill this !