Bauturile racoritoare care contin fructoza amplifica senzatia de foame-studiu

Bauturi racoritoare/ Foto: MorgueFile.com

Bauturile racoritoare care contin fructoza determina o amplificare a senzatiei de foame, potrivit unui studiu realizat recent de cercetatorii de la Universitatea Carolina de Sud, din Statele Unite ale Americii, informeaza Atlantico.fr, citat de Mediafax.

“Daca va este foame, alegeti glucoza, nu fructoza”, spun cercetatorii americani, care doreau sa studieze efectele pe care mai multe tipuri de zahar le au asupra metabolismului uman. Potrivit acestui studiu, oamenii au tendinta de a consuma alimente cu continuturi calorice ridicate, dupa ce au ingerat in prealabil fructoza.

Pentru experimentul lor, savantii americani au creat doua grupuri de voluntari. Cei din primul grup au baut lichide bogate in glucoza, iar cei din al doilea, lichide bogate in fructoza. Apoi, participantii trebuiau sa faca o alegere: ei puteau ori sa primeasca mancare ori sa primeasca o suma de bani, peste o luna.

Participantii care au baut fructoza, o substanta continuta mai ales de fructe si bauturi racoritoare din fructe, au resimtit foamea mai intens in comparatie cu voluntarii care au baut glucoza – substanta continuta in alimentele cu un continut caloric ridicat – si au ales intr-un procent covarsitor sa primeasca mancare. In cazul lor, fructoza a activat zonele din creier responsabile cu dorinta de a manca diverse alimente.

“Fructoza nu stimulează hormoni precum insulina, care trimite semnale de saţietate spre creier”, a precizat Kathleen A. Page, care a făcut parte dintre coordonatorii studiului.

Fructoza şi glucoza au acelaşi număr de calorii şi sunt prezente în zahăr, însă ele sunt metabolizate în feluri diferite. Glucoza este o sursă de energie pentru organism şi creier, alcătuind principalul tip de zahăr care circulă în sânge. În schimb, fructoza, metabolizată de ficat, circulă foarte puţin prin fluxul sangvin.

A.C.

Articole similare:

  1. Fructoza din alimente accentueaza senzatia de foame-studiu
  2. Opt alimente care va provoaca foame
  3. Spanacul atenueaza senzatia de foame
  4. vitMATINA Bauturile energizante imbunatatesc functia cardiaca – studiu
  5. De ce ne este foame atunci cand consumam alcool? Cat de mult ne ingrasa si cum trebuie sa bem vinul

Tags: , , ,

Un raspuns

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

  1. Comentariu scris de Adrian Popescu
    Publicat la data de 11.5.2015, ora 1:26 pm

    Incercati sa va alimentati cu fructoza din miere oameni buni nu din bautuirile astea nenorocite .Lasa un comentariu


Do NOT fill this !