Bacteriile rezistente la antibiotice sunt mai greu de tratat si pot duce la deces

Un studiu publicat recent in jurnalul “Science Translational Medicine” arata ca bacteriile rezistente la antibiotice sunt mai puternice decat se credea anterior: nu numai ca sunt mai greu de tratat, dar se si adapteaza mult mai usor la organismul uman, provocand infectii deosebit de grave ce pot duce la deces, scrie mashable.com.

Constatarile recente vin impotriva opiniei dominante din industria medicala, conform careia atunci cand bacteriile dobandesc rezistenta la medicamente, se raspandesc mai greu. Desi oamenii de stiinta au presupus ca acest lucru este adevarat, dovezile care sa sprijine acest punct de vedere sunt limitate, spun cercetatorii.
Pentru acest studiu oamenii de stiinta au examinat efectul rezistentei bacteriilor la antibiotice in cazurile de pseudomonas aeruginosa, bacteria care cauzeaza infectii pulmonare, aratand ca soarecii de laborator care au fost infestati cu tulpini rezistente la antibiotice au mai multe sanse sa moara, in lipsa unui tratament, decat soarecii infestati cu tulpinile aceleiasi bacterii dar care nu au rezistenta la antibiotice. De asemenea, s-a constatat ca tulpinile rezistente la antibiotice ataca celulele sistemului imunitar.

Cercetatorii au ajuns la rezultate similare si pentru alte doua tulpini bacteriene: acinetobacter baumannii, bacteria care provoaca infectii la oamenii internati in spitale, si vibrio cholera, bacteria care provoaca holera si bolile diareice acute. In urma experimentelor facute pe iepuri s-a constatat ca cei ce sufereau de holera acuta erau mai predispusi sa dezvolte, in tractul gastro-intestinal, bacteriile vibrio cholera rezistente la antibiotice.

Noul studiu arata ca eforturile de a rezolva astfel de probleme, in cercetarile intreprinse la nivel mondial, sunt accelerate de descoperirea avantajelor pe care bacteriile le au in fata tratamentelor existente si de virulenta bacteriilor rezistente la medicamente.

“Constatarile noastre subliniaza necesitatea de a tine sub control, in mod eficient, aparitia germenilor patogeni rezistenti la antibiotice, precum si necesitatea de a de adopta abordari diferite pentru prevenirea si tratarea infectiilor”, scriu autorii acestui studiu.

G.T.

Articole similare:

 1. Bolile infectioase, tot mai greu de tratat din cauza rezistentei crescute a bacteriilor la antibiotice
 2. Cercetatorii au descoperit un nou antibiotic pentru bacteriile rezistente la alte medicamente. Descoperirea ar putea deschide calea pentru o noua generatie de antibiotice
 3. Specialist Institutul “Matei Bals”: Mai multe clase de antibiotice prezinta un risc ridicat daca sunt folosite si la om si la animale
 4. Te poti vindeca fara antibiotice de unele infectii – studiu
 5. Rezistenta la antibiotice este o “bomba cu efect intarziat”; amenintarea este la fel de mare ca terorismul si schimbarea climei – oficial britanic

Un raspuns

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

 1. Comentariu scris de iosif
  Publicat la data de 24.7.2015, ora 6:50 pm

  Se naste intrebarea, de ce nu apare acest fenomen in cazul vietatilor care produc antibiotice(ca de ex. Penicillium rubens, din care Fleming a extras primul antibiotic)
  Ei exista de milioane de ani, fara sa fie nimiciti de bacteriile (care se pare ca nu produc mutatii de cresterea rezistentei) impotriva carora se apara cu antibioticele produse.Lasa un comentariu


Do NOT fill this !