Bacteriile intestinale sunt diferite la persoanele care sufera de sindromul oboselii cronice

Un nou studiu publicat recent in revista de specialitate “BioMed Central” arata care este microbiomul persoanelor ce sufera de sindromul oboselii cronice si aduce noi dovezi pentru care aceasta afectiune este determinata de cauze fiziologice, in ciuda cercetarilor anterioare ce incadrau aceasta conditie in randul afectiunilor psihologice.


Sindromul oboselii cronice este o afectiune care provoaca simptome de oboseala extrema pe perioade lungi de timp, impiedicand persoanele suferinde sa isi conduca chiar si activitatile obisnuite ce tin de rutina zilnica.

Intrucat nu exista teste pentru a confirma diagnosticul oboselii cronice, aceasta afectiune a fost catalogata ca fiind o conditie psihologica, mai degraba decat o boala fiziologica.

Pentru a realiza studiul de fata, cercetatorii de la Universitatea Cornell au recrutat 48 de persoane ce sufereau de sindromul oboselii cronice (SOC) si alte 39 de persoane care aveau o conditie buna de sanatate, apoi au analizat cantitatea si varietatea de specii de bacterii din intestinele acestora. De asemenea, cercetatorii au cautat sa identifice markerii de inflamatie prezenti in sange.

In urma analizelor, cercetatorii au observat ca probele de fecale ale celor cu SOC prezentau mai putine specii de bacterii prin comparatie cu persoanele sanatoase, un indicator al prezentei unei boli inflamatorii intestinale.

Oamenii de stiinta au constatat, de asemenea, ca persoanele ce sufereau de acest sindrom au avut un nivel mai mare de lipopolizaharide in sange – molecule inflamatorii care pot indica faptul ca bacteriile au migrat din intestin in fluxul sanguin, unde au declansat simptomele specifice afectiunii SOC.

Folosind acesti indicatori, cercetatorii au identificat cu o precizie de circa 83% cazurile de SOC, pe baza diversitatii bacteriilor lor intestinale si a nivelului de lipopolizaharide din sange.

Gasirea unui biomarker pentru persoanele ce sufera de sindromul oboselii cronice este obiectivul principal al medicilor ce au ca scop realizarea unui test specializat pentru testarea persoanelor predispuse la aceasta conditie.

Cu toate astea, Maureen R. Hanson, autoarea principala a studiului, a declarat ca pentru moment indiciile pe care le au cercetatorii nu sunt suficiente pentru a diagnostica aceasta conditie cu acuratete. Insa ceea ce reiese clar din acest studiu, adauga aceasta, este faptul ca trebuie sa abandonam ideea general acceptata ca sindromul oboselii cronice este o tulburare de origine psihologica.

Sursa: New York Times

G.T.

Articole similare:

  1. Persoanele care sufera de sindromul oboselii cronice prezinta anomalii cerebrale
  2. Cum recunoastem sindromul oboselii cronice
  3. Afectiunile care se pot ascunde in spatele oboselii cronice
  4. Sindromul prin care persoanele simt nevoia sa manance noaptea “este real”-studiu
  5. Bacteriile influenteaza modul in care se poarta copilul tau

Tags: , , ,

Un raspuns

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

  1. Comentariu scris de GABI
    Publicat la data de 25.7.2016, ora 2:56 am

    BUNA SEARA.prima data mi-au iesit petele pe tot spatele,sunt rosii si dau o usoare mancarime,mi-au aparut pe picioare,coapse,maini,AU IESIT PE RAND,DAR AU DISPARUT TOT ASA CUM AU SI IESIT dar dispar foarte repede ca si cum nu as fi avut,acum doua luni dr.meu de familie a spus ca am zona zoster,am avut o mica eruptie ca un z si atat,am loat pastile 3 zile de aciclovir de 400mg,6 capsule pe zi,le-am intrerupt deoarece scaunul il faceam cu sange.Cear putea fi aceste pete rosii care apar si dispar.MULTUMESCLasa un comentariu


Do NOT fill this !