Aromele tigarilor electronice pot produce vapori la acelasi nivel de toxicitate precum fumul din tutun

Edulcorantii adaugati nicotinei sub forma lichida, ce poate fi vaporizata utilizand tigaretele electronice, pot elibera niveluri de toxicitate la fel de periculoase precum cele continute de fumul tigarilor traditionale, arata un studiu efectuat recent si publicat in jurnalul “Tobacco Control”.


Multe tigari electronice incarcate cu nicotina au pe lista ingredientelor si indulcitori, printre care zahar, caramel si miere, iar descompunerea acestor zaharuri la temperaturi ridicate poate produce doua substante toxice, care sunt, de altfel, regasite si in fumul de tigara din tutun.

Pentru a realiza acest studiu, cercetatorii au examinat fumul – eliberat de lichidele utilizate prin intermediul tigarilor electronice – de la trei tipuri de concentratii de zaharuri, pentru a testa vaporii pentru cele doua toxine cunoscute sub numele de furan: 5-hidroximetilfurfuralul (HMF) si furfuralul (FA), care au fost asociate unui risc crescut de afectiuni ale tractului respirator – in cazul cercetarilor efectuate pe subiectii umani – si riscului crescut de dezvoltare al tumorilor – in cazul studiilor de laborator efectuate pe soareci.

In testele de laborator, vaporii eliberati de tigaretele electronice contineau niveluri de furan care au fost similare celor continute de fumul eliberat de tigarile traditionale.

“Furanul ar putea fi produs atunci cand zaharul este continut in lichidul de nicotina,” a declarat autorul studiului, Najat Saliba, cercetator in domeniul chimic in cadrul Universitatii Americane din Beirut.

Un factor care complica evaluarile de siguranta ale tigarilor electronice este incredibila varietate de dispozitive, lichide si concentratiile de nicotina disponibile pe piata, a mai adaugat cercetatorul. Utilizatorii de tigara electronica pot, de asemenea, amesteca propriile lichide cu lichidul special conceput pentru tigara electronica si, in plus, isi pot controla concentratia si durata folosirii acestor dispozitive.

“Prin urmare, nivelul de toxicitate ar putea fi direct legat de comportamentul si alegerile facute de fumator,” adauga Najat Saliba.

Bateriile cu putere mai mica ale dispozitivelor electronice de fumat au fost asociate unui nivel mai ridicat de HMF, in timp ce bateriile cu putere mare au fost asociate concentratiilor mai mari de AF din gazele arse, mai arata studiul.

Doi dintre indulcitorii din lichidele supuse testelor de laborator – glucoza si zaharoza – au avut, in general, concentratii mai mari de furan decat lichidele de nicotina fara aroma.

Cu fiecare test efectuat in laborator, cercetatorii au constatat faptul ca emisiile de furan au fost similare cu cele eliberate de tigarile traditionale.

Chiar daca indulcitorii utilizati pentru aromele subtantelor din nicotina sunt aprobati de catre autoritatile de reglementare a aditivilor folositi in domeniul alimentar, nu putem fi siguri ca suntem in siguranta daca vom consuma aceste substante in urma inhalarii vaporilor eliberati prin intermediul tigarilor electronice, este de parere Maciej Goniewicz, cercetator in cadrul Insitutului de Cercetare a Cancerului Roswell Park din New York.

Sursa: Reuters

G.T.

Articole similare:

 1. Medicii din Marea Britanie cer promovarea tigarilor electronice pentru a ajuta fumatorii sa renunte la consumul de tutun
 2. Tigarile electronice polueaza aerul, afectand persoanele din jur?
 3. vitMATINA Cum functioneaza tigarile electronice. Cunoastem efectele pe termen lung? Ar trebui reglementate?
 4. Tigarile electronice favorizeaza dependenta de nicotina si sunt inutile in renuntarea la fumat
 5. Expunerea la fumul de tigara in primii ani de viata afecteaza copiii pe durata intregii lor vieti

Tags: , , , , ,

6 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

 1. Comentariu scris de Marian Grunca
  Publicat la data de 7.11.2016, ora 12:23 pm

  No shit, Sherlock! Bine ca au reglementat astia fumatul, ca ne umpleam de fum toxic. Masinile evolueaza si ele spre electric sau hidrogen, deci mergem pe directia cea buna!

 2. Comentariu scris de Alex
  Publicat la data de 7.11.2016, ora 1:55 pm

  Totusi banuiesc ca trebuie luata o privire de ansamblu – bazata pe dovezile obtinute din studii nu doar observatii si asertii.

  https://www.gov.uk/government/news/e-cigarettes-around-95-less-harmful-than-tobacco-estimates-landmark-review

 3. Comentariu scris de george
  Publicat la data de 7.11.2016, ora 1:58 pm

  Ehe, sunt multi fumatori care folosesc tigari electronice si se bat cu pumnul in piept ca nu este nociva si elimina doar abur care e inofensiv.

 4. Comentariu scris de doru marin
  Publicat la data de 8.11.2016, ora 5:24 am

  Cum se face ca in Anglia si in alte tari de si fumatul a fost interzis de peste 10 ani rata cancerelor a crescut constant de la an la an. Poate explica cineva? Voi astia politically correct care va deranjeaza fumatul dar porma porniti masina si poluati.

 5. Comentariu scris de Razvan
  Publicat la data de 8.11.2016, ora 10:15 am

  Link-ul catre sursa nu duce nicaieri.
  Ceva alternativ: http://vaping360.com/uk-scientists-attack-who-vape-report/

 6. Comentariu scris de wiseguy
  Publicat la data de 21.11.2016, ora 9:16 pm

  Atata timp cat studiul a fost facut la parametri pe care nici un om nu-i poate tolera, doar ca sa iasa rezultatul care trebuie, este egal cu zero.
  Publicati studiile facute in conditii normale de folosire si veti vedea rezultate total diferite.Lasa un comentariu


Do NOT fill this !