Apa minerala este sursa importanta de calciu – studiu

In schimbul consumului de lapte sau administrarii de suplimente alimentare cu scopul obtinerii unei cantitati adecvate de calciu, consumul de apa minerala bogata in calciu poate fi cea mai buna varianta, sunt de parere cercetatorii germani de la Universitatea Gottfried Wilhelm Leibniz din Hanovra, relateaza reuters.com.

“Caracteristica speciala a apei minerale, ca sursa importanta de calciu, este lipsa caloriilor, ca alternativa la consumul de lapte sau produse lactate,” a declarat Theresa Greupner, cercetatoare in cadrul Universitatii Leibniz pentru Reuters.

“Intr-o lume cu un numar din ce in ce mai mare de persoane supraponderale sau obeze, este important sa gasim alternative ce reduc consumul de calorii si satisfac aportul de calciu necesar organismului, pe care in mod normal il procura prin consumul de lactate,” mai adauga specialista.

Pentru a ajunge la aceste constatari, cercetatorii au analizat modul in care organismul uman absoarbe calciu din cinci surse diferite, fiecare continand 300 de miligrame de calciu: trei tipuri de apa minerala bogata in calciu, lapte si suplimentele alimentare pe baza de calciu.

La studiu au participat 21 de persoane de ambele sexe, iar cercetarea a fost finantata de Asociatia Germana de Imbuteliere a Apei Minerale, conform sursei citate.

In urma analizei, cercetatorii au constatat ca nu exista nicio diferenta la nivelul absorbtiei de calciu de catre organism din cele cinci surse diferite de calciu, arata cercetatorii in raportul publicat luna trecuta in revista de specialitate “Journal of the American College of Nutrition”.

Alte tipuri de apa minerala nu au afectat absorbtia calciului de catre organismul uman, mai arata cercetatorii.

Majoritatea apelor minerale din comert au inscriptionat pe eticheta cantitatea de calciu continuta, iar cu cat aceasta este mai mare, cu atat apa este o sursa mai importanta de calciu, adauga Theresa Greupner.

O persoana ar trebui sa bea circa doi litri de apa minerala sau cel putin trei cesti de lapte de 250 de mililitri in fiecare zi pentru a satisface aportul recomandat de calciu, de circa o mie de miligrame pe zi.

In unele tari exista diferente de standard la nivelul recomandarilor si in acest sens merita mentionat faptul ca in Statele Unite ale Americii cantitatea recomandata pentru adulti este de aproximativ 1300 de miligrame de calciu pe zi.

Este bine cunoscut acest fapt in Italia unde consumul de apa minerala este vazut ca o sursa importanta de calciu, a declarat Dr. Maria Luisa Brandi, cercetatoare la Universitatea din Florenta.

Un studiu realizat de cercetatorii italieni in 2004 indica faptul ca organismul absoarbe la fel de bine calciul din apa minerala, la fel cum se intampla in urma consumului de lapte.

“Acest concept este cunoscut in medicina. Doctorii recomanda consumul de apa minerala cu un continut ridicat de calciu pentru persoanele ce sufera de osteoporoza,” a mai adaugat Dr. Brandi.

Autor: G.T.

Articole similare:

 1. vitMATINA Ametesc si mi se inmoaie genunchii. Am lipsa de calciu?
 2. vitMATINA Ce se intampla daca iei pastila cu apa minerala, suc sau alte lichide?
 3. Importanta nutritiei in contracararea efectelor stresului – studiu
 4. Sursa pentru un posibil nou antibiotic a fost descoperita in cavitatea nazala- studiu
 5. O dieta bogata in lapte nu protejeaza oasele-studiu

Tags:

Un raspuns

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

 1. Comentariu scris de Stefan Babutiu
  Publicat la data de 5.7.2017, ora 1:14 pm

  Cum spune Dr.Brandi, acest concept este cunoscut în medicină.
  După cum subliniază C.F.Michaud participant la Simpozionul Internațional asupra Aspectelor de Sănătate al Calciului și Magneziului în Apa Potabilă (NSF/ILSI/WHO) in Baltimore, Md. April 2006 în articolul său ”Calciul and Magnesiul în Apa voastră Potabilă” apărut în revista Water Conditioning & Purification july 2006, calciul și magneziul din apa de băut, în special minerală, poate ajuta la prevenirea rahitismului la copii și a osteoporozei la bătrâni. În plus consumul de apă conținând calciu (și magneziu) are și un efect benefic asupra bolilor cardiovasculare, consumul de ape minerale conținând aceste două elemente scăzând incidența bolilor cardiovasculare.
  Legislația română a ținut seama de recomandările OMS și a promulgat Legea apei potabile nr.458/2002 care stabilește duritatea minimă a apei de băut la 5 grade germane deci circa 90 mg (Ca+Mg)/l.
  În România consumul de apă minerală a crescut mult. O apă minerală cu conținut mare de calciu și mediu de magneziu este apa carbogazoasă Boholț, forajul 6, ce are 621 mg Ca/litru și 85,1 mg Mg/l, desfăcută de supermarketul Kaufland. Din păcate această apă are și un conținut mai ridicat de sodiu, și anume 231 mg Na/l, deci atenție la bolnavii de boli cardiovasculare cu limitarea consumului de sare.Lasa un comentariu


Do NOT fill this !