Anotimpurile afecteaza modul in care functioneaza genele si sistemul imunitar. Ce este variatia sezoniera?

Anotimpurile au un impact major asupra modului de functionare al genelor, potrivit oamenilor de stiinta. Noua descoperire, publicata in Nature Communications, ar putea explica de ce anumite boli se agraveaza pe timpul iernii. Cercetatorii au descoperit ca genele implicate in imunitate (sistemul care apara orgasnismul de infectii) sunt mai active in lunile reci de iarna. Dar, in timp ce acest lucru ajuta in lupta cu virusii, asa cum se intampla in cazul gripei, in altele ar putea inrautati conditiile bolii (artrita, unde organismul se ataca singur).

Echipa internationala de cercetatori a analizat probe de sange si de tesut de la peste 16000 de persoane din intreaga lume.

Din cele 22000 de gene pe care le-au examinat, care reprezinta aproape toate genele pe care oamenii le au, un sfert au aratat semne clare de variatie sezoniera.

Schimbarile de gene care au captat atentia cercetatorilor au fost cele legate de imunitate si, mai specific, de inflamatie.

In timpul lunilor de iarna reci aceste gene erau mai active.

Atunci cand au studiat persoanele care traiesc aproape de Ecuator, unde temperaturile sunt destul de ridicate pe parcursul intregului an, cercetatorii au observat un tipar diferit. Imunitatea si inflamatia au fost asociate cu anotimpul ploios, atunci cand bolile precum malaria sunt mai frecvente.

In Islanda, unde este frig in cea mai mare parte a timpului, cercetatorii au observat mai putine variatii sezoniere.

Profesorul John Todd, unul dintre autorii studiului, care preda la Universitatea Cambridge, a spus ca descoperirile ar putea explica de ce oamenii sunt mai predispusi la anumite boli in perioade specifice ale anului.

Inflamatia joaca un rol important in afectiuni precum artrita reumatoida, diabetul zaharat de tip 1 si in bolile de inima, care ajung la momentul de varf iarna.

“In Marea Britanie observam o crestere a cazurilot de diabet de tip 1 in ianuarie, februarie si martie”, a explicat prof. Todd.

“Rezultatele noastre sugereaza ca o parte din motivul care determina aparitia acestor boli este cresterea inflamatiei si ca genele sunt implicate in acest proces”, a adaugat profesorul.

Sursa: BBC

A.C.

Articole similare:

 1. Posibila revolutie in medicina: Genele care te mentin sanatos, desi riscurile sa fii bolanv sunt foarte mari
 2. 10 alimente care intaresc sistemul imunitar
 3. Mituri privind igiena orala: Ajuta fructele mancate inainte de culcare la curatarea dintilor? Care este modul corect de spalare pe dinti
 4. Protejarea exagerata in fata microbilor slabeste sistemul imunitar al copiilor
 5. Un cercetator american a creat o noua tulpina mortala a virusului H1N1. Aceasta ar putea lasa sistemul imunitar lipsit de aparare

Tags: , , , , ,

Un raspuns

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

 1. Comentariu scris de Geo
  Publicat la data de 13.5.2015, ora 3:51 pm

  Multumim pentru articol. O corectie mica totusi: la numarul de gene s-a strecurat un 0 in plus.

  Nota Redactiei: Multumim, am modificat.Lasa un comentariu


Do NOT fill this !