Analgezice locale pentru durerea acuta si cronica. Care functioneaza?

Cremă sau un gel? Sunt tot felul de medicamente. Unele au scopul de a răci zona, altele produc o senzatie de căldură, unele conțin medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) sau capsaicina, un extract de ardei iute. Unele sunt pentru durere acută, altele pentru dureri cronice. Cum alegi? E ceva care functioneaza mai bine?

Ajutorul vine sub forma unei noi revizuiri Cochrane care reunește toate dovezile actuale si contine rezultatele obtinute din 13 recenzii, 206 de studii individuale și în jur de 30700 de participanți, si a evaluat beneficiile și efectele unor analgezice topice (aplicate pe piele) pentru o serie de afectiuni, scrie theconversation.

Au vrut sa decopere dacă persoanele cu durere moderată sau severă au scapat de durere sau s-a redus durerea cu tratament. Și comparația a fost între aplicarea unui medicament de testare și aplicarea unui medicament placebo pe piele, care a fost identic, cu excepția faptului că nu a avut nici un ingredient activ.

Sunt vesti bune și vesti rele

În primul rând, vestea bună. În afectiuni dureroase acute, cum ar fi intinderi musculare și entorse, două produse topice antiinflamatoare nesteroidiene, un gel cu diclofenac (Emulgel) și un gel cu ketoprofen au produs o ușoară ameliorare a durerii la aproximativ 70 – 80% din oameni, ceea ce a fost cu 40 până la 60% mai mult decât în cazul placebo.

Avem un rezultat bun, deoarece durerea a fost redusă de la moderată sau severă la ușoară după aproximativ o săptămână. Gelul este important, deoarece aceleași medicamente în creme sau plasturi nu au fost atât de eficiente. Este vorba despre produse pentru durere acută disponibile cu sau fără prescripție medicală.

In ceea ce priveste durerea cronica, vestile sunt mai puțin bune. În cazul afecțiunilor musculo-scheletice, cum ar fi osteoartrita, ketoprofenul și gelul diclofenac au produs o ameliorare a durerii – după aproximativ două săptămâni – cu doar 15-20% mai mult decât un gel placebo.

Există, de asemenea, un produs din ardei iute (capsaicină la o concentrație ridicată de 8%), care este util la aproximativ 10% din persoanele cu dureri de nerv. Dar este un tratament folosit de specialiști, adesea în spital.

Pentru multe alte produse topice pentru ameliorarea durerii (remedii pe bază de plante, salicilate, mentol) nu avem dovezi sau dovezile sunt atât de puține că nu putem avea încredere în ele. Poate funcționa, dar dacă îl cumpărați, nu aveți idee dacă cumpărați ceva cu adevărat bun sau pur și simplu pierdeți banii.

Analgezicele acestea sunt totusi facute sa actioneze la nivel local. Deși pot exista reacții locale (cum ar fi mâncărime sau roșeață), vestea bună este că efectele asupra altor părți ale corpului (cum sunt greața sau dispepsia) și reacțiile adverse grave (cum ar fi sângerarea) sunt rare.

Articole similare:

  1. Medicii prescriu mai multe analgezice pentru femei decat pentru barbati, doar pentru ca sunt femei
  2. VIDEO Care sunt cauzele si cum putem fi siguri de diagnosticul de apendicita acuta la copii? Dr. Mihaela Herescu: In unele cazuri se pot face CT si RMN , dar fiind mai invazive pentru copil nu se efectueaza in mod frecvent
  3. Medicamentele analgezice ar putea sa nu isi faca efectul daca suntem obositi
  4. 5 alimente care pot reduce durerea
  5. vitMATINA Mit sau realitate: Pentru a evita durerea cand faci o injectie, nu te uita la ac

Tags:

Un raspuns

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

  1. Comentariu scris de Analgezice locale pentru durerea acuta si cronica. Care functioneaza? – Stiri
    Publicat la data de 28.6.2017, ora 4:37 pm

    [...] Citeste mai mult si comenteaza pe MedLive.ro 0 Share [...]Lasa un comentariu


Do NOT fill this !