“Alimentele miracol” pot reduce riscul de cancer?

Cancerul este o boala care provoaca frica, asa ca nu este surprinzator faptul ca publicul este dornic de a identifica modalitati de a reduce riscul. Mass-media ofera deseori informatii privind “alimente miracol” si daca acestea pot reduce, de fapt, riscul de cancer. Oamenii de stiinta au descoperit anumite studii care prezinta publicului informatii ca fiind adevarate, dar la o cautare amanuntita se pot gasi alte studii care le infirma.

Maki Inoue-Choi, Sarah Oppeneer si Kim Robien de la Universitatea din Minnesota fac apel la cercetatori si la sursele mass-media sa ia în considerare valabilitatea studiilor multiple, înainte sa presupuna ca informatiile prezentate sunt factuale, in articolul “Reality Check: There is No Such Thing as a Miracle Food”, publicat in Nutrition and Cancer: An International Journal

“Specialistii in nutritie si epidemiologii ar trebui sa fie constienti de mesajele de sanatate publica care sunt luate din studiile lor individuale si prezentate mai departe publicului si nu ar trebui sa apeleze la senzationalism in constatari sau sa contribuie la o frenezie mass-media doar datorita unui singur studiu,” cred autorii.

Autorii mentioneaza doua studii separate, care sustin un risc scazut de cancer ovarian datorita flavonoidelor din ceapa rosie si omega-3 din biban de mare. Ambele studii au fost prezentate ca fiind adevarate la un spectacol popular de televiziune. Autorii afirma ca, daca cineva ar fi cautat si cercetat mai departe, ar fi gasit alte 3 studii care pot sa infirme constatarile raportate ca fiind adevarate de primele 2.

“Publicul are nevoie de mai multe informatii despre efectul dietei in ansamblu asupra riscului de cancer, precum si despre importanta atingerii si mentinerii unei greutati corporale ideale, activitatii fizice regulate si evitarea unui stil de viata sedentar,” adauga autorii.

Articole similare:

  1. Alimentele bogate in potasiu scad riscul de accident vascular cerebral si boli coronariene
  2. Carnea rosie creste riscul de moarte timpurie, cancer si boli de inima – cercetare Harvard Medical School. Cata carne rosie putem consuma pe zi?
  3. Vitamina B6 si metionina reduc riscul imbolnavirii de cancer pulmonar, chiar si in cazul fumatorilor
  4. Mediul de lucru creste riscul de cancer la san?
  5. vitMATINA O sanatate buna inainte de conceptie reduce riscul de complicatii in timpul sarcinii

Tags: ,

4 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

  1. Comentariu scris de ss
    Publicat la data de 3.4.2013, ora 2:14 pm

    Daca vorbim de fructe turcesti, pline de pesticide, atunci mergem cu logica mai departe si spunem ca si cianura te scapa de cancer.

  2. Comentariu scris de adma
    Publicat la data de 3.4.2013, ora 3:24 pm

    alimentele tratate cu tot felul de chimicale din ziua de azi mai degraba te imbolnavesc de cancer

  3. Comentariu scris de sanatescu
    Publicat la data de 3.4.2013, ora 5:18 pm

    praf in ochii lumii!

    pentru ca industria de medicamente sa vanda cat mai multe citostatice, e normal sa se spuna ca produsele naturale nu sunt eficiente. Cum s-ar putea patenta varza rosie, telina sau ceaiul de napraznic. Dar un citostatic care e pe piata de 50 de ani, doar schimband numele cu unul mai atractiv se va vinde mult mai bine daca concluziile din studiile despre produsele naturale sunt negative.



Lasa un comentariu


Do NOT fill this !