Acneea, din ce in ce mai rezistenta la antibiotice

Medicii britanici avertizeaza ca acneea ar putea deveni mai rezistenta la tratamentul pe baza de antibiotice, in cazul in care medicii continua sa prescrie astfel e tratamente pe o perioada prea lunga de timp, caz in care persoanele care se lupta cu aceasta problema de piele ar putea avea de suferit.


Aceasta inseamna ca pe viitor ar putea sa se dezvolte o tulpina numita “super acnee”, care nu ar mai putea fi tratata cu niciun fel de antibiotic. Sfatul oficial al cadrului medical britanic este ca in aceste cazuri, daca tratamentul nu este eficient pe o perioada de trei luni, pacientii ar trebui sa se adreseze medicilor specialisti in dermatologie, intrucat orice fel de intarziere ar putea cauza cicatrici.

“Este cu siguranta o preocupare pe care atat pacientii, cat si medicii specialisti, ar trebui sa o ia in serios,” a declarat Dr. Heather Whitehouse, medic specialist in dermatologie.

Un studiu realizat recent si prezentat in cadrul Conferintei British Association of Dermatologists ce are loc anual in Marea Britanie, constata ca medicii au prescris tratamente pe baza de antibiotice, persoanelor care s-au adresat acestora cu probleme de acnee, timp de 6 luni si jumatate inainte de a ii trimite pe acestia la medicii specialisti in dermatologie.

In cadrul conferintei a fost prezentat un caz al unui pacient caruia i-au fost prescrise antibiotice, pentru a trata acneea, timp de 7 ani.

“Aceasta abordare ar putea determina aparitia unei bacterii intitulate
“Propionibacterium acnes”, ce va ingreuna tratarea problemelor de ten. Problema este ingrijoratoarea, intrucat utilizarea antibioticelor pe cale orala duce la dezvoltarea rezistentei in organism a altor bacterii care nu au legatura cu acneea,” a declarat Dr Alison Layton, cercetatorul principal al acestui studiu.

Asadar, care ar putea fi alternativa la tratamentele pe baza de antibiotice atunci cand vine vorba despre tratarea acneei?

“Antibioticele sunt doar o alternativa la tratarea problemelor de ten. Exista si alte optiuni. Daca acneea este intr-o faza moderata, pacientii ar putea incerca tratamentul pe baza de crema. De asemenea, odata ce acneea este tinuta sub control, putem opri tratamentul pe baza de antibiotice orale si continua cu tratamentul pe baza de crema pentru a tine problema sub control. O alta varianta ar fi utilizarea cremelor alaturi de antibiotice, deoarece in acest fel putem reduce sansele ca bacteria sa devina rezistenta la tratament,” explica Dr. Whitehouse.

“Ceea ce dorim nu este sa stopam recomandarea tratamentelor pe baza de antibiotice pentru problema acneei, ci sa fim mai responsabili atunci cand prescriem astfel de tratamente. Exista o multime de tipuri de antibiotice, asa incat schimbarea substantei active continute de acestea poate ajuta in astfel de cazuri,” a adaugat aceasta.

Sursa: BBC

G.T.

Articole similare:

 1. Organizatia Mondiala a Sanatatii: Rezistenta la antibiotice ne ameninta pe toti
 2. Rezistenta la antibiotice este o “bomba cu efect intarziat”; amenintarea este la fel de mare ca terorismul si schimbarea climei – oficial britanic
 3. Ce cauzeaza si cum poate fi tratata acneea la adulti
 4. Te poti vindeca fara antibiotice de unele infectii – studiu
 5. Problema la nivel global: Fumatorilor le sunt prescrise antibiotice mai frecvent decat persoanelor care nu fumeaza

Tags: , ,

3 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

 1. Comentariu scris de gigi
  Publicat la data de 7.7.2016, ora 3:25 pm

  dar cine Doamne iarta-ma da tratamente cu antibiotic pentru..acnee??

 2. Comentariu scris de Androne
  Publicat la data de 11.8.2016, ora 12:05 pm

  Pentru cosuri de obicei se prescriu tot felul de creme si unguente. Daca nu se observa modificari iti dau pastile. Cel putin la mine asa a fost. Am cosuri in continuare:)

 3. Comentariu scris de Sorina
  Publicat la data de 12.12.2016, ora 1:40 pm

  Mie mi-a aparut acneea in urma cu aproape un an de zile. Am tot facut cure cu diverse lucruri care nu m-au ajutat prea mult. De o saptamana fac si cura cu derminax, dar sincer nu ma astept la minuni.Lasa un comentariu


Do NOT fill this !