Abordul minim invaziv si tehnici moderne in chirurgia endocrina. Ce afectiuni endocrine necesita interventii chirurgicale? Dr. Titus Cvasciuc a discutat online cu cititorii

Ce afectiuni endocrine necesita interventii chirurgicale si care sunt pasii de urmat? Care sunt tehnicile moderne folosite in chirurgia endocrina? Titus Cvasciuc, medic specialist chirurgia tiroidei, a discutat online cu cititorii de la ora 13.00.

Medic chirurg absolvent al Facultatii de Medicina si Rezidentiat  Cluj-Napoca in 2007, Titus Cvasciuc s-a specializat in chirurgia endocrina, 2013-2014 ca si Fellow la Spitalul Universitar din Oxford iar in perioada 2014-2016 a activat ca si Consultant in chirurgie endocrina la Spitalul Universitar din Leeds , Marea Britanie.

A absolvit in 2013 Examenul European de Chirurgie Endocrina si a participat cu prezentari la congresele europene si britanice , fiind deasemenea autor de articole si carti de specialitate.

Este specializat in chirurgia clasica si miniinvazica a tiroidei , paratiroidei si a glandelor suprarenale. A efectuat peste 1400 de interventii chirurgicale de chirurgie endocrina si prezinta un interes particular in tratarea bolilor endocrine asociate sindroamelor genetice.

Intra pe pagina online pentru programari.

Articole similare:

  1. Cum se trateaza chirurgical bolile endocrine? Dr. Bogdan Stanescu, medic primar chirurgie endocrina, a discutat online cu cititorii
  2. Interventii chirurgicale la copii cu minim de durere si recuperare rapida? Dr. George Salavastru, medic specialist chirurgie pediatrica, a discutat cu cititorii despre chirurgia laparoscopica la copii
  3. VIDEO INTERVIU Chirurgia glandelor suprarenale. Dr. Bogdan Stanescu, medic primar chirurgie endocrina, a discutat online cu cititorii MedLive.ro
  4. VIDEO INTERVIU In ce consta chirurgia obezitatii? Dr. Serban Vasile, medic primar chirurgie generala, a discutat online cu cititorii
  5. Cand se impun interventiile chirurgicale la copii? Dr. George Salavastru, medic specialist chirurgie pediatrica, a discutat online cu cititorii

Tags: , , ,

37 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

  1. Comentariu scris de marta
    Publicat la data de 29.3.2016, ora 2:10 pm

    Atacurile de panica pot avea o cauza endocrinologica? Ce analize ar trebui sa fac? Multumesc!

    • Comentariu scris de Titus Cvasciuc
      Publicat la data de 30.3.2016, ora 1:00 pm

      Atacurile de panica de obicei nu au o cauza dovedita endocrinologica. Depinde si ce alte simptome asociate mai aveti. Recomand pentru a exclude o malfunctie a tiroidei dozarea TSH, FT4. Daca functia tiroidiana este normala, trebuie cautata o alta cauza.

  2. Comentariu scris de bunea gheorghe
    Publicat la data de 29.3.2016, ora 4:50 pm

    am fost diagnosticat cu ‘ gusa polinodulara’ si in urma scintigrafiei sa depistat un “nodul rece” pe lobul drept. m-i sa recomandat interventie chirurgicala. care este parerea dumneavoastra . Multumesc , anticipat.

    • Comentariu scris de Titus Cvasciuc
      Publicat la data de 30.3.2016, ora 1:05 pm

      Urmatorii pasi pe care trebuie sa-i urmati ar fi: ecografia tiroidiana/cervicala. In functie de rezultatul ecografiei, va pot recomanda o punctie tiroidiana. Va astept cu rezultatul ecografiei si al scintigrafiei tiroidiene.

  3. Comentariu scris de Tehnici moderne in chirurgia endocrina. Ce afectiuni endocrine necesita interventii chirurgicale? Dr. Titus Cvasciuc discuta online cu cititorii, miercuri, de la ora 13.00 | Stiri de Elita pentru toti romanii
    Publicat la data de 29.3.2016, ora 10:11 pm

    [...] Pune o intrebare medicului pe MedLive.ro [...]

  4. Comentariu scris de Cristian,Sibiu
    Publicat la data de 30.3.2016, ora 8:07 am

    Diagnostic pt o adolescenta de 21 de ani-adenom hipofizar,8 mm,prolactina marita,tulburari menstruale de la 17 ani.
    Recomandati tratamente,inclusiv complementare sau neaparat operatia?
    Tratamentele hormonale nu au efecte secundare?

    • Comentariu scris de cristian
      Publicat la data de 30.3.2016, ora 12:05 pm

      ar fi bine daca ati fi spus si valoarea prolactinei si intervalul laboratorului

    • Comentariu scris de Titus Cvasciuc
      Publicat la data de 30.3.2016, ora 1:05 pm

      Imi pare rau, nu va pot raspunde la aceasta intrebare deoarece tratez doar boli tiroidiene, paratiroidiene si suprarenale.

  5. Comentariu scris de alina
    Publicat la data de 30.3.2016, ora 10:58 am

    buna ziua,

    am tulburari menstruale si slabiciune in maini, uneori imi tremura, analizele de sange au iesit bune, medicul mi-a spus ca nu am calciu, dar analizele sunt normale, ce alte analize pot face pentru tiroida?

  6. Comentariu scris de alina
    Publicat la data de 30.3.2016, ora 11:05 am

    Buna ziua. Am fost diagnosticata cu hipotiroidism in urma cu 30 ani iar din 2005 am noduli tiroidieni cu diametrul intre 5 si 16 mm, adenom paratiroidian 1,12/0,56 cm, empty sella – sa turcica AP 14,5 mm iar LL 17 mm (RMN 2013), – confirmat medic neurolog adenom hipofizar; RMN 2015 – empty sella si microangiopatie cerebrala. PTH – 75.9, FT3 2.56, FT4 1.1, Ca seric – 9,65, DHEA-S -53.6. A fost infirmata suspiciunea de feocromocitom. Nu fac tratament hormonal. Credeti ca este recomandata interventia chirurgicala? Multumesc.

    • Comentariu scris de Titus Cvasciuc
      Publicat la data de 30.3.2016, ora 1:11 pm

      Din rezultatele trimise rezulta ca aveti un posibil hiperparatiroidism primar. V-as ruga sa-mi comunicati daca adenomul paratiroidian este diagnosticat prin ecografie sau prin scintigrafia paratiroidiana, sau prin ambele metode. Ati avut o valoare a calciului seric si mai mare decat 9.65? La toti pacientii sub 30 de ani cu hiperparatiroidism confirmat biochimic si cu adenom hipofizar asociat le recomand efectuarea unei dozari genetice pentru a exclude sindromul MEN1. Va sugerez sa repetati calciu seric, PTH si vitamina D serica. Si daca doriti puteti reveni cu rezultatele pentru o analiza mai detaliata.

  7. Comentariu scris de Ion V.
    Publicat la data de 30.3.2016, ora 12:27 pm

    Buna ziua,

    Uneori am stari de anxietate, agitatie, vertij si chiar senzatie de moliciune (lesin). Glanda tiroida ar putea fi problema sau ar trebui sa ma adresez altei specializari medicale?

    Multumesc anticipat!

    • Comentariu scris de Titus Cvasciuc
      Publicat la data de 30.3.2016, ora 1:13 pm

      Pentru a exclude o cauza tiroidiana va rog sa dozati TSH, FT4 si ATPO. Atata timp cat acestea sunt normale, probabilitatea ca simptomele sa fie legate de tiroida este foarte mica.

  8. Comentariu scris de Anghelescu Rodica
    Publicat la data de 30.3.2016, ora 12:47 pm

    1. Care sunt testele care pun in evidenta necesitatea extirparii nodulilor suprarenali ?
    2. De la ce marime nodulii suprarenali necesita sa fie operati ? Este un criteriu pt operatie marimea nodulilor suprarenali ?
    3. Ce probleme postoperatorii pot aparea dupa eliminarea nodulilor suprarenali ?.
    4. Care este tipul de interventie chirurgicala cu rezultatele cele mai bune ?

    • Comentariu scris de Titus Cvasciuc
      Publicat la data de 30.3.2016, ora 1:19 pm

      1. Orice nodul suprarenalian trebuie investigat daca secreta hormoni sau nu. In acest sens, trebuie dozate metanefrinele serice sau din urina de 24 de ore, cortizolul seric dimineata, renina, aldosteron si electroliti serici.
      2. Nodulii secretanti hormonal se opereaza indiferent de dimensiune. Nodulii non secretanti (incidentalom suprarenalian) se opereaza de obicei daca sunt mai mari de 5 cm, daca cresc in dimensiune sau prezinta caractere care pot sugerea malignitatea (la examenul CT, RMN sau PET). Se mai opereaza de asemenea metastazele la nivelul glandei suprarenale atata timp cat boala primara este tratata eficient.

    • Comentariu scris de Titus Cvasciuc
      Publicat la data de 30.3.2016, ora 1:24 pm

      3. Atata timp cat suprarenalectomia este unilaterala si nu este efectuata pentru un sindrom Cushing post operator pacientul nu necesita tratament de substitutie. Tratamentul cu steroizi este indicat in cazul unei suprarenalectomii bilaterale sau unei suprarenalectomii unilaterale pentru sindrom Cushing (in acest caz, de obice, pentru 6-12 luni). Este o operatie cu riscuri minime despre care putem discuta detaliile la momentul oportun.
      4. Suprarenalectomia retroperitoneoscopica este cea mai buna alternativa pentru tumori sub 6cm si pentru bilaterale. Alternativa ar fi suprarenalectomia laparoscopica. Pentru tumorile voluminoase maligne (feocromocitom malign si carcinom adrenocortical) operatia recomandata este pe cale deschisa.

  9. Comentariu scris de Eugen Curta
    Publicat la data de 30.3.2016, ora 1:10 pm

    Buna ziua!

    Care este practica la Oxford in privinta operatiilor de cancer tiroidian? La noi se asteapta foarte mult (peste 6 luni), foarte putini isi permit sa se opereze in strainatate.

    Multumesc!

    • Comentariu scris de Titus Cvasciuc
      Publicat la data de 30.3.2016, ora 1:26 pm

      La Oxford si in tot sistemul de sanatate britanic orice cancer tiroidian trebuie tratat si operat in urmatoarele 3-6 saptamani de la diagnostic. Daca clinica de care apartine pacientul nu ii poate oferi acest lucru, acesta este indrumat pentru tratament intr-un alt centru.

  10. Comentariu scris de Eugen Curta
    Publicat la data de 30.3.2016, ora 1:23 pm

    Buna ziua!

    Ce ne puteti spune despre profilaxia si tratamentul afectiunilor genetice ale tiroidei?

    Va multumesc!

  11. Comentariu scris de Titus Cvasciuc
    Publicat la data de 30.3.2016, ora 1:35 pm

    Cele mai frevente afectiuni gentice in care poate fi implicata tiroida sunt sindroamele de tip MEN ( 2A,2B,care cuprinde carcinomul medular tiroidian si alte afectiuni endocrine ) si mai rar sindromul Cowden ( include carcinom papilar si folicular tiroidian).
    Oice carcinom medular tiroidian diagnosticat trebuie testat genetic. Pacientilor cu un sindrom genetic confirmat prin dozare genetica trebuie sa beneficieze de consiliere genetica. Descendentii famililor cu acest tip de sindroame pot beneficia de tiroidectomii profilactice .

  12. Comentariu scris de vlad Lucian
    Publicat la data de 30.3.2016, ora 1:53 pm

    Dupa o gripa rea acum 3 sapt ,m-am trezit intr-o dimineata cu tiroida umflata .La consultatia unui medic endocrinolog ,la ecografie s a pus diagnosticul unei guse polinudulare si a unui nodul de aprox 3 cm .Examenele de sange ulterioare dau o calcitonina de 2,21 ,ATPO normal ,TSH normal Anti TPO normal.In schimb Tiroglubulina are valoare de 82,2 .Poate fi Tiroglubulina marita din cauaz unuei inflamatii ? .Trebuie sa fac operatie ?

    • Comentariu scris de Titus Cvasciuc
      Publicat la data de 30.3.2016, ora 8:29 pm

      Nodulii cu caractere ecografice de benignitate se opereaza doar cand se asociaza cu fenomene de compresiune sau cresc in dimensiuni! Daca prezinta caractere ecografice incerte sau care sugereaza malignitate va recomand efectuarea unei punctii cu ac fin ( probabil din nodulul dominant )

  13. Comentariu scris de Luminita ciosnar
    Publicat la data de 30.3.2016, ora 3:10 pm

    Buna ziua ,as dori sa stiu care este tratamentul pentru un chist tiroidian de 35-40de mm,cu punctie in limite normale,APTo,t3,fT4, TRAB in limite normale,dar TSH 0,022. Clinic, pusee de tahicardie, tremur al miinilor, dureri ale genunchilor.Vamultumesc

    • Comentariu scris de Titus Cvasciuc
      Publicat la data de 30.3.2016, ora 8:21 pm

      Un chist tiroidian trebuie drenat prin punctie ! Daca se reface , creste in dimensiuni sau produce fenomene de compresiune se poate recomanda operatia! Tsh supresat arata ca intr-un anumit moment tiroida dvs a secretat un excess de hormoni! TSH trebuie monitorizat si daca se asociaza cu cresterea ft4 se recomanda tratament medicamentos in prima faza!

  14. Comentariu scris de Adina Coman
    Publicat la data de 31.3.2016, ora 10:43 am

    Întamplator am intrat pe acest site . .. Doctorul Titus Cvasciuc :) … Ca o persoana care a avut sansa de a fi tratata de dr. Titus Cvasciuc, nu pot sa trec fara a spune ca este un medic si un om extraordinar care imbina in relatia medic – pacient, atat vastele sale cunostiinte in medicina , precum si extrem de multa rabdare, amabilitate, comunicare cu pacientul si mult … zambet . :) Va doresc multa sanate si putere de munca in continuare domnule doctor ! Multa stima si recunostinta !

  15. Comentariu scris de alina pop
    Publicat la data de 15.4.2016, ora 5:54 pm

    Buna ziua,
    Am un baietel de 5 luni si am observat ca i-au crescut firisoare de par pe scrot. Sunt fire foarte deschise la culoare. El s-a nascut cu un hidrocel congenital bilateral si culoarea testiculelor parca e mai inchisa si pana acum nu le-am observat. Se observa doar la lumina ferestrei. Ne-am facut programare la endocrinologie la cluj peste o saptamana dar as fi recunoscatoare daca mi-ati da ceva sugestii pana atunci. Va multumesc anticipat

  16. Comentariu scris de ALINA
    Publicat la data de 24.4.2016, ora 9:55 pm

    BUNA AM 35 DE ANI SI AM NEVOIE DE AJUTORUL DUMNEAVOASTRA SINT CASATOTITA DE 7 ANI SI NE DORIM FOARTE MULT UN COPIL DA NU SE POATE DECE? PENTRU CA AM 140 DE KG SI SIMT CA MA LASA PICIOARELE.NU MAI SUPORT AJUTATIMA MA INEC IN SOMN NU AM AER CITE ODATA .TE ROG MULT SA MA AJUTI.MULTUMESC.

    • Comentariu scris de Titus Cvasciuc
      Publicat la data de 25.4.2016, ora 11:44 am

      Buna ziua ! Va recomand sa consultati un medic endocrinolog!

      Titus Cvasciuc

  17. Comentariu scris de bogdan
    Publicat la data de 27.4.2016, ora 10:35 pm

    buna ziua ma facut niste anlize la … testosteron si hormon luteinizant

    testosteron :19.8 nmol/ L

    hormon luteinizant: 9.78 mUL/ mL

    si asi dori sa stiu daca aceste valori sunt normale pentru varsta mea de 28 de ani . Va multumesc

  18. Comentariu scris de MG
    Publicat la data de 22.10.2016, ora 9:08 am

    As dori sa aflu daca dupa operatia de totalizare tiroidectomie (basedov fara modificari patologice) efectuata in data de 05.10.2015, boala poate recidiva.
    REZULTATELE ULTIMELOR ANALIZE:
    TSH = 0.734
    FT4 = 14,47
    TRAB = 47,59
    TRATAMENTUL PE CARE IL URMEZ:
    EUTYROX – 100 mg
    EGILOK
    VA ROG SA IMI EXPLICATI CARE ESTE CAUZA ANALIZEI MARITE TRAB.
    TOTODATA DE 1-2 LUNI AU INCEPUT SA MI SE UMFLE OCHII SI SA FIE ROSII IAR VEDEREA INCETOSATA.

    VA MULTUMESC !

  19. Comentariu scris de MINCU DORINA
    Publicat la data de 30.10.2016, ora 8:50 pm

    BUNA ZIUA AS DORI SA STIU DACA EXISTA ALTA SOLUTIE IN AFARA DE OPERTIE PTR PROBLEMA MEA
    AM UN GANGLION LOB DREPT DE5,1 ML CARE COMPRIMA SI DEVIAZA TRAHEEA (DUPA ULTIMUL CONTROL)
    VALORILE FT4=1,36
    TSH=0,36
    CALCITONINA=<1,00
    V-AS RUGA DACA SE POATE SA IMI DATI UN SFAT TREBUIE SA MA OPEREZ URGENT SAU NU
    VA MULTUMESC DIN INIMA'CU RESPECT PTR DVS DL.DOCTOR



Lasa un comentariu


Do NOT fill this !