A fost descoperita gena care ar explica diferenta dintre aspectul fizic si varsta reala

O echipa de cercetatori olandezi a identificat pentru prima oara o gena care ar explica partial decalajul dintre aspectul fizic si varsta reala, cu alte cuvinte de ce oamenii par mai batrani decat sunt. “Studii anterioare au aratat deja ca varsta perceputa depinde aproape in aceeasi masura de factori de mediu si de factori genetici, iar aceste cercetari sunt primele care stabilesc o legatura intre perceperea batranetii si o gena specifica”, relateaza Le Qutidien du Medecin, potrivit Agerpres.

Cercetatorii de la Universitatea Erasmus din Rotterdam au studiat circa 8 milioane de variatii generice la aproape 3.000 de adulti cu varsta medie de 65 de ani. Varsta cronologica (cea reala) a fost comparata cu varsta perceputa (pe baza de fotografii si in functie de riduri si de aspectul pielii) si cu variatiile genetice.

A fost izolata o anumita gena, cel mai strans legata de perceperea varstei: MC1R, bine cunoscuta pentru rolul ei in colorarea parului roscat si a tenului palid. Prezenta unor variante ale acestei gene ar explica faptul ca unele persoane par mai batrane decat varsta lor reala.

Rezultatele au fost verificate si confirmate pe alte doua grupuri, din Germania si din Marea Britanie, asocierea fiind independenta de varsta, sex, culoarea pielii sau gradul de expunere la soare. “In afara de rolul sau in producerea de melanina (culoarea pielii si ten), gena MC1R este implicata si in alte procese biologice, cum ar fi inflamarea si repararea ADN-ului, ceea ce ar putea explica legatura cu varsta perceputa”, subliniaza Le Quotidien du Medecin.

A.C.

Articole similare:

  1. A fost descoperita gena care suprima virusurile herpetice
  2. Persoanele bogate sunt mai putin fericite cand ajung la varsta mijlocie. Care este diferenta dintre Occident si fostele state sovietice
  3. Persoanele care se simt mai tinere decat varsta lor reala ar putea trai mai mult
  4. 67% dintre români au fost cel puțin o dată la medic în ultimul an. Dintre acestia, 31% au declarat că i-au oferit medicului care i-a tratat o atenţie
  5. Diferenta dintre psihopati si persoanele antisociale se regaseste in activitatea creierului- studiu

Tags: , , ,

Nici un comentariu

Momentan, articolul nu are nici un comentariu. Ai o parere? Fii primul care deschide discutia!

Lasa un comentariu


Do NOT fill this !