5 obstacole pe care barbatii trebuie sa le depaseasca pentru a accepta ca au o problema de sanatate mintala

Acceptarea faptului că ai o problemă de sănătate mintală este una dintre etapele cele mai dificile ale recuperarii.

În cartea sa “Acceptarea bolilor psihice”, psiholoaga Lauren Mizock foloseste teremenul de acceptare pentru a se referi la procesul de recunoaștere și gestionare activă a unei probleme de sănătate mintală, scrie psychologytoday.com.

Una dintre concluziile sale este că procesul de acceptare este afectat de gen si  descrie obstacolele pe care bărbații le depășesc ca sa ajunga sa accepte ca au o problemă de sănătate mintală.

1. Masculinitatea hegemonică

Unul dintre obstacolele principale pe care barbatii le depășesc pentru a accepta o problemă de sănătate mintală este masculinitatea hegemonică – presiunea pe care o simt sa se conformeze normelor tradiționale de gen, cum ar fi duritatea, neînfricarea și invulnerabilitatea față de durere. Barbatii intervievați au spus ca au suferit în tăcere pentru că o problemă de sănătate mintală ar putea fi un semn de slăbiciune sau vulnerabilitate.

Barbatii se lupta cu aceste noțiuni rigide de masculinitate, depasind limitele rolurilor tradiționale de gen. Un barbat a descris versiunea sa de acceptare: “Am un simptom, voi trece prin viata cu acest simptom. Voi scoate tot ce e mai bun din asta”. Alți bărbați au trecut de presiunile masculinității tradiționale construind acceptarea ca un semn al curajului, puterii și flexibilității.

2. Evitarea cautarii ajutorului

O altă provocare a acceptării implică evitarea bărbaților de a cauta ajutor. Căutarea unui ajutor profesional poate stimula recunoașterea și înțelegerea unei probleme de sănătate mintală. Exista cazuri care descriu presiunile fizice ale masculinității hegemonice, de exemplu, cele ale deținuților care au devalorizat deținuții care doresc tratament medical pentru durere. Sau un director care a făcut mari eforturi pentru a-și ascunde programările la dializă de angajații săi pentru a evita să fie văzut ca slab.

Pe de altă parte, mulți bărbați depășesc aceasta problema, rezistând noțiunilor rigide ale masculinității și angajării în tratament. Uneori aceasta implica recrutarea femeilor în îngrijirea lor. Femeile acționează uneori ca mediatori de sănătate pentru bărbați în gestionarea bunăstării mentale și fizice, ajutându-i să detecteze și să răspundă la simptomele pe care le pot ignora.

3. Suprimarea emoțiilor

Bărbații pot să respingă și să reprime emoțiile care sunt parte integrantă a recunoașterii și răspunsului la o problemă de sănătate mintală. Lauren Mizock a condus un grup de gestionare a furiei la un spital unde a descoperit că furia a fost una dintre puținele emoții dificile acceptate din punct de vedere social pe care barbatii puteau sa o exprime. Sentimentele dureroase ar putea fi exprimate prin mânie, în loc să se manifeste ca tristețe. Alternativ, reprimarea emoțiilor poate fi depășită prin acceptarea și exprimarea sentimentelor.

4. Abuzul de substanțe

Ce se întâmplă când expresivitatea emoțională este conditionată? Abuzul de substanțe poate deveni o modalitate de amorțire a durerii. Un barbat, intervievat de Lauren Mizock, a declarat: “Mă simțeam ca un ratat, așa că am luat sticla și am început să beau.” După ce băut 40 sau 50 de beri, a fost dus de urgență la spital, unde boala de care suferea a fost diagnosticata si acceptata. Mulți oameni depășesc acest obstacol si pot găsi resurse valoroase de sprijin social și un spațiu în care negarea este depășită în mod activ.

5. Comportamente distructive

În cercetarea sa privind bărbații și bolile mintale, Lauren Mizock a fost șocata sa descopere importanta diferenței de gen in ceea ce priveste vârsta medie a morții. Courtenay a atribuit acest lucru problemelor legate de dependența sau omucidere, dar si comportamentelor de sănătate aparent triviale, precum utilizarea centurii de siguranță. “Durata de viață mai scurtă a bărbaților este adesea presupusă a fi naturală și inevitabilă,” spune Courtenay.

Unul dintre bărbații intervievați a vorbit despre natura problemei sale: “Dacă cred că nu am o problemă, atunci nu voi lua medicamentul … Cred că dacă nu accept, atunci nu voi face ceea ce trebuie să fac pentru sănătatea mea. ” Ajutorul și intervenția pot servi ca alternative la aceste bariere care stau in calea acceptarii unei probleme de sănătate mintală.

În general, este incredibil că bărbații care se confruntă cu aceste obstacole pot să le depășească. În mod clar, categoriile tradiționale de gen pot fi toxice pentru toată lumea. Dezvoltarea unor noțiuni mai fluide legate de masculinitate poate fi o direcție bună pentru sănătatea mintală și procesul de acceptare.

Articole similare:

 1. “Nu mai fac fata!” Stresul profesional este o problema majora de sanatate
 2. 5 obiceiuri proaste care va afecteaza sanatatea mintala
 3. Cele mai frecvente probleme de sanatate ale barbatilor: 10 simptome care nu trebuie ignorate
 4. Peste o treime dintre romani au avut o problema grava de sanatate in 2010
 5. Spalatul pe dinti are beneficii neasteptate pentru sanatatea mintala (studiu)

Tags: , , ,

4 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

 1. Comentariu scris de Radu
  Publicat la data de 4.9.2017, ora 4:28 pm

  Evident, orice problema se rezolva in ziua de azi printr-o fluidizare la maxim a diferentelor de gen, a masculinitatii sau feminitatii, toti trebuie sa fim totul si nimic, niste mase amorfe si uniforme in cautarea Nirvanei la care vom ajunge doar cand nu vor mai exista domnul si doamna, tatal si mama, fiul si fiica etc ci doar cetatean 1 si cetatean 2, parinte 1 si parinte 2 etc. Prin progresism spre Rai, dar nu raiul ala al habotnicilor ci un Rai mai asa, mai ateu si mai politically correct.

  • Comentariu scris de gabi
   Publicat la data de 4.9.2017, ora 11:28 pm

   Articolul acesta, de buna seama, ar fi trebuit sa se numeasca “Despre inutilitatea psihologiei” sau “Noul limbaj de lemn in domeniu”. Probabil se stie ca in lumea reala, practica, (armata de inal nivel, etc.) acest gen de “psihologie” e total irelevant… In fine, un barbat se defineste, in general, prin modul in care se comporta in situatii limita in cautarea unui obiectiv care, bineinteles, scapa, de regula, psihologilor.

 2. Comentariu scris de Mihnea Prunescu
  Publicat la data de 4.9.2017, ora 5:22 pm

  “…presiunea pe care o simt sa se conformeze normelor tradiționale de gen, cum ar fi duritatea, neînfricarea și invulnerabilitatea față de durere”.

  Astia cu parul prins in coc, pantaloni stramti, pantofiori rosii si care hahaie subtire, precum muierile, nu par sa resimta vreo presiune…

 3. Comentariu scris de BT Alexandru
  Publicat la data de 4.9.2017, ora 10:05 pm

  Daca va adresati si persoanelor bolnave, cred ca poza ( imaginea) care insoteste acest articol este nepotrivita .Lasa un comentariu


Do NOT fill this !