De ce este cascatul contagios?

Pe masura ce imbatranesc, oamenii sunt mai putin susceptibili de a casca atunci cand o fac si alte persoane. Cascatul contagios este mai degraba legat de varsta unei persoane decat de abilitatea acesteia de a empatiza, potrivit cercetatorilor americani. Studiul ar putea avea impact asupra cercetarilor referitoare la tulburarile de sanatate mintala.

Cercetatorii incearca sa determine daca abilitatea de a “prinde” cascatul de la alte persoane este mostenita, cu speranta de a ajuta la tratarea tulburarilor de sanatate mintala.

Persoanele care sufera de autism si schizofrenie sunt mai putin capabili sa “prinda” cascatul de la alte persoane, motiv pentru care intelegerea genelor care participa la cascatul contagios ar putea deschide noi cai pentru tratament.

In cadrul studiului, publicat in revista PLOS One, 328 de participanti s-au uitat la un videoclip de trei minute, care prezenta mai multe persoane care cascau. Fiecare persoana a fost rugata sa apese pe un buton de fiecare data cand casca.

Nivelul de oboseala

In general, 68% din participanti au cascat. Dintre acestia, 82% dintre cei cu varste de sub 25 de ani au cascat, comparativ cu 60% dintre participantii cu varste cuprinse intre 25 si 49 de ani sau cu procentul de 41%  dintre cei care aveau varsta de peste 50 de ani.

“Acesta este primul studiu care s-a orientat catre multi factori. Este cel mai mare studiu, in ceea ce priveste numarul de persoane”, a afirmat Dr. Elizabeth Cirulli, profesor la Duke University.

Dr. Cirulli a declarat ca nu stie de ce cascatul contagios a scazut la persoanele mai in varsta.

Studiul a folosit chestionare pentru a testa nivelul de empatie al participantilor, nivelul de oboseala si modelul de somn.

Inteligenta a fost evaluata prin intermediul testelor cognitive.

Robert R. Provine, profesor de psihologie la Universitatea din Maryland, a spus ca studiul este “unic” deoarece marcheaza, pentru prima oara, legatura dintre varsta si cascatul contagios.

Acesta a spus ca studiul va ajuta la intelegerea comportamentelor contagioase, precum si a tulburarilor de sanatate mintala. (autismul si schizofrenia).

De asemenea, Provine a explicat ca descoperirile ar putea ajuta la intelegerea rasului si tusitului conbtagios.

“Actele contagioase,, cum ar fi rasul si cascatul ne amintesc ca suntem de multe ori animale integrate intr-o turma, nu fiinte rationale cu un control constient asupra comportamentului nostru”, a adaugat acesta.

Sursa: BBC

Articole similare:

  1. vitMATINA De ce cascatul este contagios?
  2. Este cancerul contagios? Cele mai frecvente mituri despre cancer
  3. Cauzele si consecintele somnambulismului. Afecteaza in special copiii? Amnezia asociata somnambulismului este adevarata?
  4. vitMATINA Care este mecanismul prin care fumatul slabeste oasele?
  5. Cum este portretizat cancerul in filme. Cat este adevar si cat fictiune?

Tags: ,

2 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

  1. Comentariu scris de dan
    Publicat la data de 19.3.2014, ora 10:32 am

    eu am cascat numai cand m-am gandit la un videoclip, vizionat intr-o camera intunecoasa si rece, in care oamenii casca… in liniste…Lasa un comentariu


Do NOT fill this !