12 Semne ale depresiei la barbati

Depresia clinică – la femei sau bărbați – poate provoca tristețe și pierderea interesului pentru activități plăcute odinioara. Dar depresia se poate manifesta uneori în moduri diferite la diferite persoane.

In timp ce simptomele folosite pentru a diagnostica depresia sunt aceleasi, indiferent de sex, adesea plangerea principala poate fi diferita la barbati fata de femei, spune Ian A. Cook,  profesor de psihiatrie la Universitatea din California pentru health.com.

Oboseală

Persoanele care sunt deprimate suferă o serie de schimbări fizice și emoționale: pot experimenta oboseala, precum și retardare psihomotorie sau încetinirea mișcărilor fizice, a vorbirii și a proceselor de gândire.

Barbatii au mai multe riscuri decat femeile sa raporteze oboseala si alte semne fizice ale depresiei ca simptome principale, spune Josh Klapow, psiholog la Universitatea din Alabama.

Somn prea mult sau prea puțin

Problemele de somn – cum ar fi insomnia, trezirea foarte devreme dimineața sau somnul excesiv – sunt simptome comune ale depresiei.

“Unii oameni dorm 12 ore pe zi si tot se simt epuizati sau se intorc de pe o parte pe alta in timpul somnului si se trezesc la fiecare doua ore”, spune dr. Cook.

Ca si oboseala, tulburările de somn sunt unul dintre principalele simptome pe care barbatii deprimați le discuta cu medicul lor, spun experții.

Dureri de spate sau de stomac

Problemele de sănătate, cum ar fi constipația sau diareea, precum și durerile de cap și durerile de spate, sunt frecvente la persoanele care sunt deprimate.

Dar, de multe ori, barbatii nu isi dau seama ca durerea cronica si tulburarile digestive merg mana in mana cu depresia, potrivit focus grupurilor efectuate de Institutul National de Sanatate Mintala. Norman Sussman, profesor de psihiatrie la Centrul Medical NYU Langone, spune că persoanele care sunt deprimate se simt cu adevărat rău fizic.

Iritabilitate

Bărbații care sunt deprimați prezintă adesea semne de iritabilitate. “Dacă vorbesc despre o componentă emoțională, ar putea fi tristețe cu iritabilitate”, spune dr. Cook.

În plus, spune Klapow, gândurile negative sunt un aspect comun al depresiei: “Bărbații vor spune că se simt iritabili pentru că au gânduri negative în mod constant”

Dificultati de concentrare

Retardarea psihomotorie poate încetini capacitatea unui om de a procesa informații, afectând astfel concentrarea asupra muncii sau a altor sarcini.

“Depresia vine cu gânduri negative, aproape ca o intruziune. Va gândiți constant la lucrurile negative din viata voastră. În consecință, este foarte dificil să vă concentrați asupra oricărui lucru”, spune Klapow.

“Eu descriu depresia ca o formă de insuficiență reversibilă a creierului. Când sunteți deprimat, este ca și cum CPU-ul [unitatea centrală de procesare] nu funcționează corect”, spune Dr. Sussman.

Mânie sau ostilitate

Unii oameni isi manifestă depresia prin faptul că sunt ostili, supărați sau agresivi “Un om care realizează că ceva este greșit ar putea avea nevoie să compenseze demonstrând că el este încă puternic sau capabil”, spune Dr. Sussman.

Mânia și ostilitatea sunt diferite de iritabilitate. Furia tinde să fie o emoție mai puternică. Iritabilitatea este mai mult ca un capriciu.

Bărbații devin ostili atunci când s-au retras ca urmare a depresiei și se simt sub presiunea prietenilor sau a familiei pentru a se reîntoarce în societate.

Stres

“Este mai probabil ca bărbații să raporteze multe simptome ale depresiei ca stres. Nu înseamnă că sunt mai stresati, este mai acceptabil din punct de vedere social să spui ca esti stresat”, spune Klapow.

”Stresul și depresia pot călători și pe o stradă cu două sensuri. Este corect sa spunem ca senzatia de stres poate fi un indicator al depresiei clinice, dar poate fi si o parte a cauzei”, spune dr. Cook

Cercetările au arătat că expunerea prelungită la stres poate duce la schimbări atât în organism cât și în creier, ceea ce duce la depresie.

Anxietate

Cercetarile au arătat o legătură puternică între tulburările de anxietate și depresie.

Tulburările de anxietate sunt de două ori mai răspândite la femei, dar adesea este mai ușor pentru bărbați să vorbească mai degrabă despre anxietate decât despre tristete, spune dr. Cook.

Abuzul de substante

Abuzul de substanțe însoțește frecvent depresia. Cercetările au arătat că alcoolicii sunt aproape de două ori mai susceptibili de a suferi de depresie majoră, fata de oamenii care nu beau.

“Se poate întâmpla atât la bărbați, cât și la femei, dar consumul de droguri sau alcool pentru a masca sentimentele neplăcute este o strategie pe care mulți bărbați o vor folosi, în loc să caute îngrijire medicală”, spune dr. Cook.

“Există o prejudecată culturală: ar trebui sa fiu stare să rezolv asta singur, așa ca voi folosi orice substanțe chimice am la dispoziție pentru a face asta”, spune dr. Cook.

Disfuncții sexuale

Depresia este un motiv comun pentru pierderea dorinței sexuale și pentru disfuncția erectila, simptome pe care bărbații sunt înclinați să nu le raporteze. Problemele legate de performanta sexuala pot veni din depresie si pot accentua depresia, spune dr. Cook.

Cu toate acestea, disfuncția erectila poate fi rezultatul altor afecțiuni medicale sau medicamente (inclusiv antidepresive), iar disfuncția erectila în sine nu semnalează depresia.

“Nu poți merge după un simptom, este un grup de simptome”, spune Klapow.

Nehotărâre

Unii oameni au probleme legate de luarea deciziilor. Incapacitatea de a face alegeri este, de obicei, îngrijorătoare numai dacă este un comportament nou.

“Este o problemă de procesare a informațiilor, iar depresia încetinește capacitatea de a decide”, spune Klapow.

Gânduri de sinucidere

Femeile au mai multe riscuri să încerce sa se sinucida, dar bărbații au riscuri de 4 ori mai mari de a muri dacă încearcă să se sinucidă. Unul dintre motive este că bărbații tind să aleagă metode letale. “Folosesc mai des arme de foc și se sinucid la prima încercare”, spune dr. Cook.

Barbatii in varsta prezinta cel mai mare risc de sinucidere, iar medicii pot pierde din vedere simptomele depresiei la acest grup. De fapt, mai mult de 70% dintre victimele in varsta ale sinuciderilor au fost vazuti de medic în luna decesului lor.

Depresia nu este o parte normală a îmbătrânirii la bărbați sau femei.

Articole similare:

  1. Care sunt cauzele, semnele si simptomele depresiei la barbati?
  2. 9 semne surprinzatoare ale depresiei
  3. Barbatii sunt irascibili, femeile sunt depresive. 10 semne ale depresiei masculine
  4. Depresia postnatala la barbati – 10 semne de avertizare
  5. Cum sa supravietuiesti depresiei de dupa sarbatori

Tags: ,

Nici un comentariu

Momentan, articolul nu are nici un comentariu. Ai o parere? Fii primul care deschide discutia!

Lasa un comentariu


Do NOT fill this !