“Rana pe col” – diagnosticul si tratamentul “leziunilor” colului uterin

“Colul lezional” sau “rana pe col” reprezinta o cauza foarte frecventa de prezentare a pacientelor (de cele mai multe ori indusa) in cabinetele de ginecologie. La persoanele tinere (in adolescenta), cel mai frecvent aceasta conditie – diagnostic – nu are nici un substrat patologic, fiind o simpla ectopie (ectropion) – prezenta mucoasei endocervicale (din interiorul canalului cervical) la nivel exocervical (suprafata externa, vizibila a colului uterin); in acest caz nu se impune nici un fel de tratament (nicidecum cel chirurgical – “cauterizarea pe col”), ci numai urmarirea colposcopica si citologica anuala (examen PAP’s).

Trebuie cunoscut insa, ca acest lucru predispune pacienta la aparitia cervicitelor – inflamatii ale colului uterin – datorita unei mai usoare infectari microbiene (Chlamydia trachomatis, neisseria, specii din grupul mycoplasma, etc) cu aparitia unei secretii vaginale mai abundente.

Cand ne aflam in fata unei paciente ce prezinta macroscopic o “leziune” la nivelul colului uterin trebuie efectuat examenul citologic cervico-vaginal (examenul Babes Papanicolau) si examenul colposcopic. Atunci cand la colposcopie se pun in evidenta modificari patologice, se poate recurge la metode diagnostice mai invazive – biopsia cervicala, excizia cu ansa diaternica (ERAD), conizatia colului uterin – ce pot exclude (prin trimiterea pieselor de excizie la examen anatomopatologic) sau confirma o leziune premaligna sau chiar maligna (cancer de col uterin) a colului uterin.

Managementul “leziunilor” colului uterin

Cum am amintit mai sus, la paciente tinere, la care in urma investigatiilor citologice, colposcopice si infectioase (culturi bacteriene de la nivelul colului uterin) nu s-a evidentiat nimic patologic, simpla urmarire anuala este suficienta.

In cazul leziunilor inflamatorii (cervicite), tratamentul antibiotic si antiinflamator este salutar – trebuie tratat si partenerul sexual (infectiile se pot transmite pe cale sexuala – de cele mai multe ori).

Cand examenul colposcopic evidentiaza o leziune suspecta se recurge la una din metodele de bipsie (in functie de gradul si extensia leziunii). Tratamentul ulterior depinde de rezultatul anatomo-patologic; astfel, in cazurile de neoplazie cervicala intraepiteliala (CIN 1,2,3) se recurge la simpla supraveghere cito-colposcopica (CIN 1,2) sau eventuala excizie chirurgicala (ERAD sau conizatia colului uterin). In rare cazuri (CIN 3), la paciente ce nu isi mai doresc sarcini ulterioare, la varste de peste 35-40 de ani si la care exista patologie uterina (fibroame uterine, adenomioza, etc.) sau ovariana (tumori ovariene suspecte) se poate recurge chiar la histerectomie (laparoscopica).

In cazul cancerului de col uterin, tratamentul este unul complex, multidisciplinar, corespunzator pentru fiecare stadiu tumoral.

Supravegherea citologica si colposcopica post-tratament este obligatorie si se face in functie de leziunea diagnosticata (anatomopatologic).

Autor: Dr. Gabriel Mitroi, medic specialist obstetrica si ginecologie

Articole similare:

 1. Depistarea precoce a leziunilor precanceroase si cancerul de col uterin. Dr. Camelia Florentina Iacob, medic specialist obstetrica ginecologie, a discutat online cu cititorii
 2. Infectia cu Rotavirus la copii – simptome, diagnosticul diferential, tratamentul si cum sa o prevenim
 3. Diagnosticul si tratamentul hemoroizilor. Dr. Adrian Ghenea, medic specialist chirurgie generala, a discutat online
 4. Romania, in varful clasamentului: cancerul de col uterin isi face de cap
 5. Diagnosticul si tratamentul bolilor osteoporotice si endocrine. Dr. Anca Dragutescu, medic specialist endocrinolog, a discutat online cu cititorii

Tags: , , , ,

6 comentarii

Participa la discutie. Citeste comentariile cititorilor si exprima-ti si tu parerea!

 1. Comentariu scris de mihaela
  Publicat la data de 10.4.2013, ora 3:06 pm

  Buna ziua,ma numesc Mihaela si am 52 de ani.In urma cu 1 an am avut un nodul la san,am facut chimio,rADIO si operatie.La testul Papa Nicolau mi-a iesit inflamatie si Hsil.Urmeaza sa fac conizatie prin Erad si biopsie.Credeti ca ar putea iesi ceva de genulVa multyumesc.

 2. Comentariu scris de mihaela
  Publicat la data de 10.4.2013, ora 3:07 pm

  ceva de genul ?

 3. Comentariu scris de mihaela
  Publicat la data de 10.4.2013, ora 3:08 pm

  ceva de genul cancer.?

 4. Comentariu scris de criss
  Publicat la data de 6.5.2014, ora 8:15 pm

  un papanicolau modificat e dat si de o banala candida asa cum un papnicolau bun poate ascunde o nenorocire.nu va lasati amagite de dr care va cheama periodic la controale de supraveghere care nu sunt gratuite…sicare pe ei ii avantajeaza .virusul HPV oncogen nu doare nu ustura nu mananca… si ce face dr spune esti ok dar daca la anul cand vii nu mai esti de ce sa astepti?verificati ARN MESAGER si daca este prezent faceti erad col uterin.MULTA SANATATE!

 5. Comentariu scris de DUMI
  Publicat la data de 16.6.2016, ora 8:51 pm

  Buna ziua 1Dupa un contral la ginecolog am fost diagnosticata cu cervicita fibrom uterin hemoragic mi sa spus sa fac tratament si o excizie . Ce ma sfatuiti ?Va multumesc

 6. Comentariu scris de Conde elena
  Publicat la data de 7.2.2017, ora 3:26 pm

  Vreu să știu ce este leziuni pe uterLasa un comentariu


Do NOT fill this !